Monday, June 24, 2024
HomeActualitateCazuri în creștere de infecții respiratorii în România

Cazuri în creștere de infecții respiratorii în România

Cazuri în creștere de infecții respiratorii în România

Conform ultimului raport publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, cazurile de infecții respiratorii în România au înregistrat o creștere semnificativă în săptămâna 5-11 februarie. Potrivit raportului, au fost raportate 128.070 de cazuri de infecții respiratorii, în creștere cu 17,9% față de aceeași perioadă a sezonului precedent. Această creștere vine în ciuda unei scăderi de 5,7% față de săptămâna anterioară.

Cele mai multe cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost înregistrate la nivel național, cu un total de 7.398 cazuri de gripă clinică. Municipiul București este cel mai afectat, cu 1.181 de cazuri de gripă clinică raportate, urmat de județele Cluj (911), Brașov (556), Iași (412) și Prahova (412).

Raportul arată că au fost înregistrate și 58 de cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 13 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 31 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent. De asemenea, au fost confirmate 216 cazuri de gripă prin teste de laborator, inclusiv virusul gripal AH1 și AH3.

În ceea ce privește decesele, raportul menționează că au fost raportate 14 decese noi confirmate cu virus gripal. De la începutul sezonului, au fost înregistrate 79 de decese confirmate cu virus gripal. Cele mai multe decese au fost înregistrate la vârstele de peste 65 de ani.

Specialiștii subliniază că incidența infecțiilor respiratorii a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane. Cu toate acestea, se observă un trend descrescător față de săptămânile anterioare. Activitatea gripală continuă să fie intensă, cu o răspândire geografică extinsă în întreaga țară.

Până în prezent, un număr total de 1.072.186 de persoane au fost vaccinate antigripal în România, conform datelor înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

Tag-uri:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General