Wednesday, April 17, 2024
HomeActualitateCatedrala Națională, un simbol al credinței ortodoxe, impresionează prin frumusețea și dimensiunile...

Catedrala Națională, un simbol al credinței ortodoxe, impresionează prin frumusețea și dimensiunile sale

Catedrala Națională, un simbol al credinței ortodoxe, impresionează prin frumusețea și dimensiunile sale

Catedrala Națională, un loc de închinare și de adunare a credincioșilor din România, a devenit unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură și spiritualitate. Această impresionantă construcție religioasă se întinde pe o suprafață de peste 150 de metri pătrați, având un diametru de 12 metri și un portret al Mântuitorului înalt de 4,5 metri. Aceste informații au fost oferite de către Agenția Basilica a Patriarhiei Române.

Chipul Mântuitorului care se află în catedrală a fost realizat cu multă pricepere de Alina Codrescu, soția pictorului Daniel Codrescu, care coordonează lucrările de pictură a Catedralei Naționale. Cu acest prilej, Alina Codrescu a declarat că pregătirile pentru montarea icoanei Pantocrator au fost foarte riguroase și că procesul de asamblare a fost unul foarte meticulos și provocator. Ea a subliniat că această lucrare a reprezentat o adevărată asceză și că realizarea ei a necesitat multă liniște și așezare.

Catedrala Națională a fost sfințită cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și își poartă hramurile Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor și Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Impresionantă prin înălțimea sa de 120 de metri, această catedrală va fi dotată cu opt lifturi moderne. De asemenea, catedrala dispune de clopote cu o greutate totală de 33 de tone, amplasate la o înălțime de 60 de metri.

Cu un design impresionant, catedrala impresionează și prin cele 28 de uși de bronz cu reprezentări iconografice, care vor fi coordonate de un sistem computerizat pentru a deschide automat în caz de alarmă. De asemenea, catedrala dispune de un număr total de 392 de ferestre, care asigură lumină naturală și creează o atmosferă deosebită în acest lăcaș de cult.

În altarul catedralei este așezată o listă cu peste 350.000 de nume ale eroilor români cunoscuți, alături de fragmente din moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni și ale Mucenicilor de la Niculițel. De asemenea, Catedrala Națională deține cel mai mare iconostas ortodox din lume, cu o lungime de 23,8 metri și o înălțime de 17,1 metri, avându-și recordul confirmat de către Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records) în primăvara anului trecut.

Până în prezent, lucrările de înveșmântare interioară a Catedralei Naționale au fost realizate pe o suprafață de aproximativ 3.000 de metri pătrați de mozaic. Această suprafață se află în sectorul cel mai dificil, care cuprinde iconografia altarului și a iconostasului și care este înfrumusețat de o înșiruire rânduită de 45 de icoane. Acestea ilustrează atât sfinții profeți ai Vechiului Testament, cât și sfinții apostoli, precum și scene prăznicare și marile icoane împărătești.

După finalizarea lucrărilor de pictură, Catedrala Națională va deține cea mai mare colecție interioară de picturi în mozaic. Această importantă realizare va contribui la impresionarea și adâncirea credinței celor care vizitează acest lăcaș de cult cu o însemnătate atât de mare pentru întreaga țară.

TAGS: Catedrala Naţională, credință ortodoxă, lăcaș de cult, iconografie, Mântuitorul, pictură

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments