Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeActualitateCatastrofa umanitară din Fâșia Gaza: Apă și hrană insuficiente pentru supraviețuire

Catastrofa umanitară din Fâșia Gaza: Apă și hrană insuficiente pentru supraviețuire

Catastrofa umanitară din Fâșia Gaza: Apă și hrană insuficiente pentru supraviețuire

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a exprimat dezolarea față de situația critică în care se află locuitorii din Fâșia Gaza. Oamenii nu au acces la cantități suficiente de apă curată și alimente nutritive, iar situația este dezastruoasă.

În timpul unei conferințe de presă desfășurate la Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus a atras atenția asupra condițiilor de viață precare din zona afectată de conflictele militare. Numărul spitalelor funcționale este redus la doar 15, iar lipsa apei potabile, a sistemului de salubrizare și supraaglomerarea locuințelor creează un mediu propice răspândirii bolilor.

Directorul general al OMS a lansat un apel urgent către oprirea imediată a conflictului sau, cel puțin, implementarea unor coridoare umanitare securizate. Acestea ar permite distribuirea ajutorului umanitar necesar pe teritoriul palestinian.

Situația este critică în nordul Fâșiei Gaza, unde s-au concentrat bombardamentele și luptele în primele săptămâni ale războiului dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas. Din cauza lipsei garanțiilor de securitate, OMS a fost nevoită să anuleze șapte misiuni planificate din data de 26 decembrie.

“Furnizarea ajutorului umanitar în Gaza se confruntă cu provocări aproape insurmontabile. Restricțiile severe de deplasare cauzate de bombardamente, penuria de carburant și perturbarea comunicațiilor împiedică OMS și partenerii săi să ajungă la cei cărora le este necesar ajutorul”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul general al OMS a subliniat că organizația are resursele, echipele și planurile pregătite pentru a interveni în situații de criză. Cu toate acestea, ceea ce le lipsește este accesul la locuitorii din Fâșia Gaza. El a făcut un apel către Israel să ofere autorizația necesară pentru livrarea ajutorului umanitar de urgență.

Conflictul sângeros a fost declanșat de atacul mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului israelian la data de 7 octombrie. Acest atac a cauzat moartea a aproximativ 1.140 de persoane, în majoritate civili.

În răspuns, Israelul a promis să “distrugă” Hamas, care controlează Fâșia Gaza, și a lansat o ofensivă militară în această regiune palestiniană. Bilanțul Ministerului Sănătății al Hamas a raportat cel puțin 23.357 de morți, în mare parte femei, adolescenți și copii.

Provocări umanitare în Fâșia Gaza

  • Cozi interminabile la distribuția apei și pâinii: Oamenii din Fâșia Gaza sunt nevoiți să stea la cozi cu orele pentru a putea obține cantități limitate de apă și pâine. Aceste resurse nu sunt suficient de curate sau nutritive pentru a asigura supraviețuirea populației. Situația este disperată și necesită intervenție umanitară imediată.
  • Situații sanitare precare: Pe fondul lipsei de apă potabilă și a sistemului de salubrizare, condițiile de viață din Fâșia Gaza sunt extrem de precare. Supraaglomerarea locuințelor și absența infrastructurii adecvate creează un mediu favorabil pentru propagarea bolilor. Lipsa accesului la asistență medicală de urgență agravează situația.
  • Acces limitat la ajutor umanitar: Bombardamentele și luptele în nordul Fâșiei Gaza au condus la întreruperea misiunilor organizației OMS încă din luna decembrie. Șapte misiuni planificate au trebuit să fie anulate din cauza lipsei garanțiilor că convoaiele cu ajutoare umanitare nu vor fi vizate. Accesul redus la regiune împiedică furnizarea ajutorului umanitar necesar populației afectate.
  • Situație disperată pentru locuitori: Restricțiile severe de deplasare impuse de bombardamente, penuria de carburant și perturbarea comunicațiilor creează o situație disperată pentru locuitorii Fâșiei Gaza. Supraviețuirea devine în fiecare zi o provocare și este necesară o intervenție umanitară rapidă și eficientă.

Apelul directorului general al OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a lansat un apel către comunitatea internațională, cerând încetarea imediată a focului și implementarea unor coridoare umanitare securizate. Aceste coridoare ar permite distribuirea mai amplă a ajutorului umanitar pe teritoriul palestinian și ar asigura accesul la resursele necesare supraviețuirii.

OMS are echipamente, personal și planuri pregătite pentru a interveni și a oferi asistență medicală de urgență. Cu toate acestea, ceea ce le lipsește este accesul la populația afectată. Israelul este chemat să faciliteze furnizarea ajutorului umanitar și să ofere autorizația adecvată pentru a se asigura că acest ajutor ajunge la cei care au nevoie de el.

Situația critică în Fâșia Gaza

Consecințele conflictului dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas sunt devastatoare pentru populația civilă din Fâșia Gaza. Numărul morților este în creștere, înregistrându-se peste 23.000 de decese, inclusiv femei, adolescenți și copii. Infrastructura distrusă și restricțiile severe impuse de bombardamente împiedică accesul la resursele necesare supraviețuirii.

Provocările umanitare cu care se confruntă Fâșia Gaza sunt aproape insurmontabile. Nevoia de apă curată, alimente nutritive și asistență medicală este critică. Este nevoie de o intervenție rapidă și eficientă pentru a atenua suferința populației și a preveni răspândirea bolilor în această zonă afectată de conflict.

Taguri:

Tags: catastrofa umanitară, Fâșia Gaza, ajutor umanitar, conflict Israel-Hamas, OMS, situație umanitară critică

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments