Sunday, June 23, 2024
HomeActualitateCătălin Drulă, al doilea președinte demisonar al USR în tot atâția ani....

Cătălin Drulă, al doilea președinte demisonar al USR în tot atâția ani. Cariera politică


Cătălin Drulă, 43 de ani, care a anunțat luni, 10 iunie, că pleacă de la șefia USR, a condus partidul în ultimii doi ani, după demisia lui Dacian Cioloș (USR PLUS).


Drulă este programator de meserie, are brevete de inventator, a fondat o asociație care să supravegheze șantierele autostrăzilor pe care statul trebuie să le construiască și este milionar din investiții. El a absolvit Liceul de Informatică „Tudor Vianu” din București în 1999, apoi Universitatea din Toronto în 2002 și a terminat și un master la aceeași instituție de învățământ, în 2005.


Drulă este fondator al Asociației Pro Infrastructura, pe care a condus-o în 2015. Aceasta urmărea proiectele de autostrăzi ale statului și semnala întârzierile și problemele din contracte.


În 2016, a intrat în Guvernul condus de Dacian Cioloș, fiind consilier de stat pe infrastructura de transport la cancelaria premierului, iar în același an a candidat pe listele USR PLUS și a ajuns deputat de Timiș. În perioada 2017-2019 a condus Comisia pentru Tehnologia Informației din Camera Deputaților.


Conflict cu Florin Cîțu după ce a demisionat din Guvern


În perioada decembrie 2020-septembrie 2021, Drulă a făcut parte din Guvernul condus de Florin Cîțu (PNL), fiind numit ministru USR-PLUS al Transporturilor. După ce și-a dat demisia pe 7 septembrie 2021 alături de alți patru miniștri USR PLUS, Ioana Mihăilă, Claudiu Năsui, Ciprian Teleman și Cristian Ghinea, Drulă l-a atacat dur pe fostul premier liberal, numindu-l „iresponsabil” și „premier toxic pentru România”.


Criza guvernamentală de acum trei ani a fost generată pe 1 septembrie 2021, după ce premierul de atunci, Florin Cîțu, l-a revocat pe ministrul USR PLUS al Justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny.


Conflict și cu sindicatele de la metrou


În martie 2021, Drulă a ajuns în atenția opiniei publice după un conflict cu sindicatele de la metroul bucureștean, care au blocat pentru o zi traficul în subteran din cauza contractelor pentru spațiile comerciale ale companiei. În final, noua conducere a Metrorex a demarat eliminarea chioșcurilor din interiorul stațiilor de metrou.


Drulă a rămas atunci celebru prin replica „Rădoi, s-a terminat! Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge”, cu trimitere la Ion Rădoi, care era de 15 ani liderul sindicatului de la metrou, timp în care a schimbat 20 de miniștri ai transporturilor și mai mulți directori ai companiei Metrorex. Rădoi a fost și în spatele protestului spontan de la metrou din martie 2021.


Cătălin Drulă a fost ales preşedinte al USR în iulie 2022, cu peste 70% din voturi, după demisia lui Dacian Cioloș și a demisionat luni, 10 iunie, la o zi după alegerile europarlamentare. USR a format Alianța Dreapta Unită împreună cu Forța Dreptei (Ludovic Orban) și PMP (Eugen Tomac), dar rezultatele au fost mult sub așteptări, procentul după exit poll-uri fiind de 11%. Alianța PSD-PNL a fost votată de 54% dintre români, AUR a primit 14% și a ieșit pe locul 2, dar partidul lui George Simion a depășit Dreapta Unită, care a ieșit pe locul 3, potrivit datelor exit-poll CURS-Avangarde.


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General