Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeSportCătălin Cherecheș, fost primar din Baia-Mare, a fost arestat în Germania

Cătălin Cherecheș, fost primar din Baia-Mare, a fost arestat în Germania

Cătălin Cherecheș, fost primar din Baia-Mare, a fost arestat în Germania

Cătălin Cherecheș, fost primar din Baia-Mare, a fost arestat de autoritățile din Germania pe 28 noiembrie 2023, lângă gara din Augsburg. Ulterior, el a fost transferat într-un penitenciar din Bavaria, reținerea sa fiind dispusă de Tribunalul Regional Superior din Munchen. Momentan, Cherecheș așteaptă procedurile de extrădare, iar avocații săi fac tot posibilul pentru a prelungi această perioadă.

Dosarul înregistrat la Tribunalul Maramureș

Numele lui Cătălin Cherecheș apare într-un dosar înregistrat pe 28 februarie 2022 la Tribunalul Maramureș. El este pârât în acest dosar, iar reclamantul este un cetățean din Baia-Mare, numit Aurel Demeter, conform datelor oferite de portalul instanțelor de judecată. Obiectul dosarului este o “acțiune în constatare”, iar, pe lângă Cherecheș, mai multe instituții ale statului, precum și președintele României, Klaus Iohannis, figurează ca pârâți.

În afară de Cătălin Cherecheș, statul român prin Ministerul Finanțelor, prin Administrația județeană a finanțelor publice Maramureș, Ministerul de Interne, Primăria Baia-Mare, UAT Baia-Mare, Prefectura județului Maramureș, Consiliul județean Maramureș, Consiliul local Agriș, Baroul Satu-Mare și Consiliul județean Satu-Mare sunt, de asemenea, pârâți în acest dosar. Reclamantul, Aurel Demeter, i-a dat în judecată pe Klaus Iohannnis, Cătălin Cherecheș și instituțiile respective pentru diverse motive, printre care restricționarea dreptului său la circulație, viață decentă și muncă în timpul pandemiei, vandalizarea casei sale și refuzul autorităților locale din Baia-Mare de a-i acorda ajutor.

Cererile reclamantului

Aurel Demeter, în calitate de reclamant în dosar, a cerut instanței să constate că i-au fost încălcate și restricționate drepturile în starea de urgență din perioada martie-mai 2020. El a reclamat restricționarea dreptului său la circulație, la o viață decentă și la muncă în acea perioadă. De asemenea, el a solicitat instanței să declare că decretul prezidențial nr. 3/2020, HG.195/2o.o3.2020 și Ordonanța militară nr. 1-10/2020 sunt neconstituționale.

Reclamantul a mai cerut autorităților locale din Baia-Mare un ajutor de urgență în valoare de 13.000 de euro. Motivul acestui ajutor este aducerea locuinței sale în condiții decente. Demeter a menționat și vandalizarea unui imobil deținut de el în localitatea Agriș, care a devenit imposibil de locuit în urma acțiunilor unor persoane necunoscute. El a susținut că din cauza neasigurării măsurilor de protecție și pază a imobilului, casa sa a fost vandalizată, iar unele elemente precum ferestrele, ușile, contorul electric, WC-ul exterior și puțul de apă din curte au fost distruse.

În plus, reclamantul a solicitat soluționarea plângerii prealabile și acordarea de daune morale în valoare de 100.000 de euro, cu titlu de reparație pecuniară echitabilă. Aurel Demeter a argumentat că dreptul său la apărare a fost încălcat în cadrul unui proces civil anterior înregistrat la Judecătoria Satu-Mare, unde nu i s-a asigurat asistența unui avocat desemnat de Baroul Satu-Mare.

Dosarul ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție

După ce dosarul a fost înregistrat inițial la Tribunalul Maramureș, cazul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, unde apelul lui Aurel Demeter a fost respins pe data de 16 februarie 2023. Neacceptând decizia, reclamantul a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție pe data de 26 aprilie 2023. Următoarea ședință de judecată este programată pentru data de 13 februarie 2024.

Astfel, pentru Cătălin Cherecheș, dificultățile legale continuă să se adune, în așteptarea procesului de extrădare și al deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție. Reamintim faptul că acest material este oferit exclusiv în scopuri informative și nu implică o confirmare a veridicității sau a nevinovăției acuzatului.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments