Wednesday, April 17, 2024
HomeSportCastelul Nalați Fay din Hațeg - O ruină abandonată pe care turiștii...

Castelul Nalați Fay din Hațeg – O ruină abandonată pe care turiștii o evită

Castelul Nalați Fay din Hațeg – O ruină abandonată pe care turiștii o evită

Celebrul castel din România, cunoscut sub numele de Castelul Nalați Fay din Hațeg, a căzut în ruină în ultimii ani. Acest monument istoric impresionant nu a mai fost îngrijit și reabilitat și, din acest motiv, a devenit un loc evitat de către turiști.

O poveste de abandon și lupte pentru proprietate

Castelul Nalați Fay era o construcție impresionantă la vremea sa, dar în prezent a devenit o ruină tristă. Deși este considerat unul dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din Țara Hațegului, castelul a fost abandonat la sfârșitul anilor ’90.

Vreme de mulți ani, există un conflict între presupușii moștenitori ai familiei Fay, ultimii proprietari privați ai moșiei înainte de nationalizarea din 1948, și statul român, în instanță, pentru dreptul de proprietate asupra acestui monument. Castelul include clădirea istorică, anexele sale, grădinile și parcul dendrologic, ocupând o suprafață de aproximativ 7,5 hectare.

După un proces lung, în 2022, castelul a revenit în patrimoniul statului român, iar în 2023, prin hotărârea administrației locale, a intrat în domeniul privat al orașului Hațeg.

O ruină plină de devastare

În perioada în care castelul a fost abandonat, localnicii nu au ezitat să-l vandalizeze. Aceștia au furat materiale valoroase, precum instalațiile electrice, mobilierul, parchetul și cărămizile, provocând pagube ireparabile.

Consecințele abandonului au fost evidente, cu acoperișurile și tavanele prăbușite, ziduri crăpate și o stare generală de pericol constant. Localnicii povestesc că copiii din sat se joacă în ruină, ignorând avertismentele, punându-și viața în pericol. Cu fiecare ploaie sau zăpadă, atât castelul, cât și arborii din parc, cunosc o degradare tot mai accentuată.

Un viitor incert

Primarul orașului Hațeg, Adrian Pușcaș, susține că este posibilă reabilitarea castelului, chiar dacă se află într-o stare precară de mulți ani. Edilul pune în aplicare demersuri pentru obținerea de fonduri europene, astfel încât să se poată reface monumentul și parcul din jurul său.

Castelul Nalați Fay a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea și a găzduit mai multe familii înstărite. După 1948, clădirea a fost naționalizată și folosită drept preventoriu TBC pentru copii și, ulterior, ca secție de neuropsihiatrie în cadrul spitalului din Hațeg.

Parcarea, care adăpostea un mic lac utilizat de localnici iarna ca patinoar, a fost îngrijită până la sfârșitul anilor ’90. Cu toate acestea, acum parcarea este abandonată și lacul a secat.

Un obiectiv turistic ignorat

În ciuda statutului castelului Nalați Fay ca monument istoric impresionant, turiștii evită acum acest loc. Starea de degradare a clădirii și lipsa investițiilor în restaurarea și promovarea sa au determinat scăderea interesului pentru acest obiectiv turistic.

Cu toate acestea, cu eforturile primarului și obținerea de fonduri necesare, există șanse reale ca castelul Nalați Fay din Hațeg să-și recapete gloria de odinioară și să atragă din nou turiști.

TAGS: castel, Nalați Fay, Hațeg, monument istoric, obiectiv turistic
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments