Friday, May 24, 2024
HomeActualitateCampanie Natională de Verificare a Respectării Legilor Muncii si a Securității în...

Campanie Natională de Verificare a Respectării Legilor Muncii si a Securității în Domeniul Întreținerii Auto

Campanie Natională de Verificare a Respectării Legilor Muncii si a Securității în Domeniul Întreținerii Auto

Campanie Natională de Verificare a Respectării Legilor Muncii si a Securității în Domeniul Întreținerii Auto

Recent, Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și a securității și sănătății în muncă de către angajatorii din domeniile întreținerii și reparării autovehiculelor s-a încheiat cu succes. Un număr de 1.288 de controale au fost efectuate, rezultând în 667 de sancțiuni contravenționale, inclusiv 138 de amenzi cu o valoare totală de 938.600 de lei. De asemenea, 16 persoane care lucrau fără forme legale au fost identificate.

Obiectivele acestei campanii au vizat eliminarea riscurilor pentru angajați și respectarea normelor de muncă. În contextul securității și sănătății în muncă, au fost aplicate 553 de sancțiuni contravenționale, inclusiv amenzi în valoare totală de 523.500 de lei. Inspectorii de muncă au decis retragerea din funcțiune a 37 de echipamente și au sistat activitatea pentru un loc de muncă până la remedierea deficiențelor. Au fost identificate 1.163 de deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri specifice de remediere cu termene clare de implementare și monitorizare ulterioară.

Cele mai frecvente neconformități în ceea ce privește relațiile de muncă au inclus neîndeplinirea obligației de a încheia contracte individuale de muncă în formă scrisă, neconformitatea cu evidența orelor de muncă prestate, nerespectarea legislației privind contractele de muncă cu timp parțial sau programul de lucru inegal, lipsa elementelor esențiale în contractele individuale de muncă conform legii, precum și neconformitatea cu drepturile salariale sau regulamentul intern.

În ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, s-au constatat încălcări legate de instruirea incompletă, lipsa condițiilor necesare pentru aplicarea primului ajutor, stingerii incendiilor sau evacuării lucrătorilor. Printre altele, s-au remarcat și improvizații la instalațiile electrice, lipsa instrucțiunilor adecvate pe echipamentele de muncă, precum și neasigurarea controlului medical periodic sau furnizarea echipamentelor individuale de protecție corespunzătoare.

„Din analiza situațiilor anterioare și din rapoartele inspectoratelor de muncă teritoriale, sectorul de întreținere și reparare auto, alături de construcții, producția de produse de brutărie și făină, comerțul cu amănuntul și ridicata, serviciile de pază, se numără printre domeniile cu cea mai mare fluctuație de personal și implicit, o incidență crescută a muncii nedeclarate sau subdeclarate. Rezultatele acestei campanii reprezintă un succes, diminuând semnificativ situațiile de muncă nedeclarată, fapt ce indică conștientizarea tot mai mare a riscurilor de către angajatori și angajați. Apreciem eforturile făcute în direcția respectării normelor de sănătate și securitate în muncă”, a subliniat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct în domeniul securității și sănătății în muncă.

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments