Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeSportCamera Deputaților, victima unui atac informatic. Hackerii au accesat date personale ale...

Camera Deputaților, victima unui atac informatic. Hackerii au accesat date personale ale parlamentarilor

Camera Deputaților, victima unui atac informatic. Hackerii au accesat date personale ale parlamentarilor

Într-un comunicat emis de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), a fost anunțat că în data de 30 ianuarie 2023, Camerei Deputaților i-a fost adusă la cunoștință că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic. Autoritățile derulează cercetări în acest caz, vizând săvârșirea unor infracțiuni precum accesul ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

Camerei Deputaților i-au fost furate date personale și documente importante

Potrivit informațiilor, hackerii au reușit să extragă diverse documente, printre care acte de identitate, analize medicale și alte date personale, precum contracte cu bănci sau informații referitoare la autoturismele personale ale parlamentarilor. Mai mult, se pare că pe dark web au fost publicate cărțile de identitate ale premierului Marcel Ciolacu și parlamentarului UDMR Kelemen Hunor, potrivit unui articol publicat pe FANATIK.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a declarat că hackerii au reușit să acceseze aproximativ 250 de gigabiți de date, dintre care o parte erau informații despre dispozitivele electronice utilizate de parlamentari. Ministrul a mai adăugat că Camera Deputaților a ales să se ocupe singură de securitatea cibernetică a sistemului său IT, fără a utiliza soluțiile oferite de STS, instituția specializată în domeniul securității cibernetice.

Camera Deputaților a investit în echipamente de securitate

Din investigații a reieșit că Camera Deputaților a cheltuit aproximativ 750.000 lei pentru achiziționarea de echipamente de securitate. Potrivit datelor consultate de pe portalul achizițiilor publice, instituția a încheiat, pe 4 august 2022, un contract în valoare de 746.300 lei cu firma Dataware Consulting SRL pentru “Echipament de securitate trafic internet”. Durata contractului a fost de 6 luni.

Achiziția a fost făcută pentru a utiliza echipamente cu caracteristici superioare, având rolul de a spori viteza de conectare la internet a utilizatorilor din Camera Deputaților, de a crește viteza de procesare a corespondenței electronice prin serverele de poștă electronică și de a asigura o protecție adecvată împotriva atacurilor cibernetice.

Echipamentele de securitate au fost implementate în perioada 2015-2020

Se precizează într-un document că echipamentele de securitate utilizate în infrastructura de rețea a Camerei Deputaților au fost parte a unui proiect național de securitate implementat de Cyberint în perioada 2015-2020. Începând din 2020, Camera Deputaților a prelungit subscripția tehnică pentru echipamentele din proiect și a înlocuit echipamentele care nu mai erau compatibile cu aceasta.

Pentru a completa soluția de securitate, Camera Deputaților intenționează să achiziționeze un echipament special care să asigure protecție împotriva atacurilor de tip DdoS. La data de 11 mai 2023, instituția a semnat un contract cu Dataware Consulting SRL în valoare de 210.000 lei pentru “Servicii de suport tehnic echipament de securitate”.

Contractul a inclus două loturi: lotul 1, în valoare de 100.840,34 lei, a constat în “Servicii de suport tehnic echipament securitate FireEye NX 2550 pentru protecție trafic web din Camera Deputatilor”, iar lotul 2, în valoare de 109.243,70 lei, a constat în “Servicii de suport tehnic echipament securitate FireEye EX 3500 pentru acces la serverul de poștă electronică din Camera Deputaților”.

Dataware Consulting SRL a raportat un profit net semnificativ

Dataware Consulting SRL este o companie specializată în soluții și servicii IT, inclusiv în infrastructură, securitate, dezvoltare, analiză și consultanță. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, firma a înregistrat un profit net de 4.364.984 lei în 2022, la o cifră de afaceri de 68.282.033 lei, cea mai mare cifră înregistrată de la înființarea companiei în 2011. Cel mai mare profit net a fost raportat în 2015, în valoare de 6.050.687 lei.

Pentru a-și îmbunătăți rețeaua informatică, Camera Deputaților a încheiat și alte contracte cu firme specializate. Pe 10 iunie 2022, a fost semnat un contract cu firma Optical Data Com în valoare de 1.268.794,72 lei pentru “Servicii de intervenție pentru repararea rețelei informatice”. Ulterior, pe 26 aprilie 2023, a fost încheiat un alt contract cu aceeași companie, în valoare de 602.896 lei, pentru aceleași servicii. Scopul acestor contracte a fost refacerea rețelei informatice și creșterea nivelului de securitate.

Camera Deputaților a solicitat, conform caietului de sarcini, înlocuirea și suplimentarea dulapurilor de automatizare existente, refacerea traseelor de fibră optică, înlocuirea circuitelor FTP și a prizelor RJ45, precum și mutarea, instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor aferente rețelei informatice în achiziționarea sa.

TAGS: Camera Deputaților, hackeri, atac informatic, date personale, securitate cibernetică
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments