Friday, June 21, 2024
HomeSportCalendar Ortodox - Prăznuirea Sfântului Apostol Onisim pe 15 februarie

Calendar Ortodox – Prăznuirea Sfântului Apostol Onisim pe 15 februarie

Calendar Ortodox – Prăznuirea Sfântului Apostol Onisim pe 15 februarie

Astăzi, pe data de 15 februarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe marele Sfânt făcător de minuni, Sfântul Apostol Onisim. Acesta este unul dintre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și are o importanță deosebită în calendarul ortodox.

Sfântul Apostol Onisim a fost robul credinciosului Filimon, în orașul Colose, în perioada tinereții sale. După ce a greșit față de stăpânul său, Onisim a fugit la Roma, unde a fost închis împreună cu Sfântul Apostol Pavel. Din Evanghelia mântuirii auzită de la Pavel, Onisim a primit botezul sfânt și s-a împăcat cu Filimon, datorită intervenției Sfântului Apostol Pavel.

Epistola adresată de Sfântul Apostol Pavel lui Filimon ne descrie relația specială dintre cei doi și dorința lui Pavel de a-l ține pe Onisim alături de el. Cu toate acestea, la cererea lui Pavel, Filimon l-a primit pe Onisim ca pe un frate și l-a eliberat din robie. Ulterior, Onisim a devenit episcop al Efesului, fiind numit în această funcție de către ceilalți Apostoli.

Moartea martirică a Sfântului Apostol Onisim

După ce persecuțiile asupra creștinilor au crescut în timpul domniei împăratului Traian, Sfântul Apostol Onisim a fost arestat și dus la Roma, unde a fost închis într-o temniță și apoi decapitat. Corpul său a fost preluat de o femeie înstărită, care l-a așezat într-o raclă de argint și i-a oferit o înmormântare cu mare cinste.

Astăzi, creștinii ortodocși se roagă Sfântului Apostol Onisim să mijlocească pentru iertarea greșelilor sufletelor lor, așa cum este exprimat și în Troparul dedicat acestuia. Prăznuirea Sfântului Apostol Onisim este un prilej pentru credincioși de a reflecta asupra smereniei, ascultării și iertării, virtuți evidențiate de viața acestui sfânt.

Sursa:

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General