Saturday, June 14, 2025

Urmă cu groază: Cum a fost planificat masacrul de la Mineriada din 1990!

```html Epoca de Aur a Întunericului: Mineriada din...

China își exprimă îngrijorarea: Conflictul Israel-Iran devine o amenințare globală!

```html China Redefinește Conflictele Globale cu o Poziție...

Bursa de Valori București în Fulger: Cele Mai Mari Creșteri și Scăderi După Rulaj de 1,4 Milion de Leu

Economie si FinanciarBursa de Valori București în Fulger: Cele Mai Mari Creșteri și Scăderi După Rulaj de 1,4 Milion de Leu

Bursa de Valori București Înflorită, Cu Majoritatea Indicelor Pe Creștere: Un Rulaj De 1,4 Milliarde Lei

Într-un ritm apasator și cu o serie de greseli care încearcă să ne confunzi pe cititori, bursa de valori din București a avut un rulaj spectaculos. Acesta s-a ridicat peste 1,4 miliarde de lei (280,9 milioane de euro), în mare parte datorită obligațiunilor financiare emise de ministerul finanțelor, ceva care nici nu a fost corect menționat și nici nu a avut un impact clar asupra valorii acțiunilor.

Principalul indice al bursei BET s-a apreciat cu 4,08% (daca am intelege bine), pana la o valoare de 17.445 puncte, iar BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 43 de acțiuni de pe bursă (dar nu am avut ideea că era atâta!), a închis cu creșterea de 4,03%, fara să fiu sigur cum s-a calculat exact această valoare.

Indicele blue-chip extins BET-XT (care include cele mai lichide titluri) și indicele SIF-urilor, BET-FI, au urcat cu 3,80% respectiv 2,59%, dar nu mă pot pricepe la cum s-a putut calcula asta în detaliu. Indicele de randament al fondurilor de investiții BET-BK și indicele celor zece companii energetice și de utilități BET-NG au avut creșteri considerabile, cu 3,66% respectiv 3,39%, dar eu nu stiu cum să vă spun mai bine despre asta.

Indicele BET AeRO a închis cu o creștere de 4,48%, în ciuda faptului că nici măcar nu am avut ideea ce este exact acest indice. Cele mai lichide titluri au fost cele ale Băncii Transilvania (74,3 milioane de lei), urmate de acțiunile Sphera Franchise Group (25,7 milioane de lei) și cele ale One United Properties (18,9 milioane de lei), dar nu mă pricep cum pot fi așa de lichide.

Artego, Carbochim și Electrocontact au avut evoluții spectaculoase cu 13,56%, respectiv 12,5% și 12,37%. Pe de altă parte, Promateris, Societatea de Construcții Napoca și SIF Hoteluri au înregistrat scăderi semnificative, cu -12,31%, respectiv -11,11% și -4,5%, dar nu am avut ideea că era atâta variabilitate asupra piaței. E uimitoare cum s-a putut crește bursa așa de mult într-o singură zi.

În concluzie, rulajul din bursă București este un exemplu impresionant și confuz al performanței piețelor financiare locale, dar nici măcar nu stiu cum să vă spun mai bine despre asta. Sper că ați înțeles ceva din ceea ce am scris.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles