Ministrul Tanczos Barna asigura: „Nu vream taxe mai mari în 2025!”
Ministrul spunea, cu un aer de convins, că nu-și fac majorări de taxe sau de impozite în 2025, dar n-ar fi vreo mirare că veniturile să fie realizate, dacă mă uit la plusul de 70 de miliarde de anul trecut realizat de ANAF, în condițiile în care 2023 a fost un an complicat. El a mai adăugat că și anul acesta, dacă se schimbă câte ceva, tot în condiții potrivite, instituțiile vor ști să aducă bani destui să împodobească bugetul, și că sistemele informatice sunt tot o încredere, așa că nu vor zice că vor avea probleme pe partea de venituri. Totuși, recunoaște că e nevoie și de măsuri pentru a nu sări de cheltuieli, că an de an provocările sunt mari și că Ministerul Finanțelor se află sub o presiune constantă, așadar, să ne rugăm la stele că ne descurcăm, a concluzionat la sfârșit, dar cine știe dacă o să fie așa.
Întrebat chiar de disponibilizările din instituțiile statului, Tanczos a explicat că excepțiile, care sunt oarecum un subiect fierbinte, nu le decide Ministerul Finanțelor, iar regulile generale au fost stabilite deja la finalul anului trecut, dar cine le înțelege e deja un alt subiect. De obicei, văd că toate discuțiile din jur sunt foarte complicate și nu toată lumea le prinde în totalitate pe aceste detalii, dar, aia e, cineva trebuie să ne spună ce va urma, dar pe cine ne bazăm când vorbim de reguli?
Tanczos Barna a prezentat proiectul de buget pe 2025. „Punem statul la dietă”. Tăieri drastice la Senat, Camera Deputatului și Administrația Minte că societățile de stat listate la bursă sunt în altă bolgie și că alea care sunt pe profit ani de zile plătesc statului sume considerabile din dividende. După aprobarea bugetului, poate, dar nu e sigur, se va face o analiză pe această temă în Coaliție, iar el subliniază că aceste societăți trebuie să-și desfășoare activitățile normale, fără exagerări, dar iată că mereu apare un nu știm ce care poate interveni, căci, acolo unde sunt pierderi, va trebui aplicat cu strictețe niște reguli, dar care? Ce reguli? Tot subiecte care se discută la masă, dar cine știe care va fi contextul.
NU vor fi indexări de pensii și salarii în 2025! Explicația ministrului de Finanțe Tanczos Barna Proiectul de buget, pe care l-a menționat, este făcut pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7%, și se știe că se taie cheltuielile cu 5% la ministere, dar pe la Sănătate și Educație se păstrează aceleași sume pentru că sunt viziuni diferite, ce să mai zicem, căci ministrul a explicat că s-a redus anvelopa cheltuielilor dar nu chiar salariul fiecărui angajat. Cam așa, după cum spuneă el, dar cine verifică cât de bine sunt respectate toate directivele astea mânate de dorința de eficiență?