Wednesday, April 17, 2024
HomeActualitateBreşă de securitate: Premierul Marcel Ciolacu se teme că datele personale ar...

Breşă de securitate: Premierul Marcel Ciolacu se teme că datele personale ar putea fi folosite în mod fraudulos

Breşă de securitate: Premierul Marcel Ciolacu se teme că datele personale ar putea fi folosite în mod fraudulos

Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat că intenționează să-și schimbe buletinul și permisul de conducere, ca urmare a descoperirii unei posibile breșe de securitate în ceea ce privește datele sale personale. Ciolacu a afirmat că a fost informat de către Serviciul Român de Informații (SRI) că hackerii au accesat datele sale personale și există riscul ca acestea să fie utilizate în mod fraudulos, inclusiv pentru a obține credite bancare.

„La nivel european, se înregistrează un număr semnificativ de atacuri cibernetice, având ca motivație factori electorali”, a adăugat Ciolacu. El a menționat că există o estimare conform căreia Rusia a efectuat aproximativ 16 miliarde de atacuri cibernetice îndreptate către Uniunea Europeană.

O breșă de securitate a fost descoperită pe site-ul Camerei Deputaților, în timpul weekend-ului. Conform informațiilor obținute de Realitatea.net, hackerii au reușit să acceseze datele personale, inclusiv documentele premierului Marcel Ciolacu.

Autoritățile Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în legătură cu acest incident de securitate. Secretariatul General al instituției a anunțat că, momentan, nu a primit nicio solicitare de răscumpărare a datelor.

La data de 30 ianuarie, reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat DIICOT cu privire la un atac informatic asupra sistemului informatic al instituției. În urma sesizării, au fost demarate cercetări pentru a stabili natura și amploarea atacului.

Cercetările efectuate până în prezent îndreaptă suspiciunile către infracțiuni cum ar fi accesul ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj. Ancheta a intrat într-o etapă în care se strâng probe necesare pentru a stabili faptele în mod corect și obiectiv.

Instituțiile implicate în investigație nu au furnizat informații suplimentare privind stadiul procesului, deoarece acesta se supune dispozițiilor legale în vigoare. Cu toate acestea, este important de menționat că această etapă nu presupune formularea de acuzații împotriva vreunei persoane, ci are scopul de a stabili faptele în vederea adoptării unei soluții legale și temeinice.

Concluzii

Breșa de securitate descoperită pe site-ul Camerei Deputaților și posibila utilizare frauduloasă a datelor personale ale premierului Marcel Ciolacu atrag atenția asupra vulnerabilității sistemelor informatice și nevoia de a lua măsuri suplimentare pentru a proteja informațiile cu caracter personal în mediul online.

  • Hackerii au reușit să acceseze datele personale ale premierului Marcel Ciolacu și documentele acestuia;
  • Potrivit estimărilor, Rusia a efectuat aproximativ 16 miliarde de atacuri cibernetice îndreptate către Uniunea Europeană;
  • Camerei Deputaților a sesizat DIICOT în legătură cu breșa de securitate;
  • Investigația se află în curs de desfășurare, iar autoritățile nu au furnizat informații suplimentare în acest moment;
  • Este important să se ia măsuri de protecție adecvate pentru a preveni astfel de incidente în viitor.

Tag-uri:

TAGS: breșă de securitate, Marcel Ciolacu, hackeri, Camerei Deputaților, DIICOT, atac cibernetic

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments