Tuesday, April 16, 2024
HomeSportBreșa de securitate de la Camera Deputaților: 316 documente furate și identități...

Breșa de securitate de la Camera Deputaților: 316 documente furate și identități parlamentare compromise

Breșa de securitate de la Camera Deputaților: 316 documente furate și identități parlamentare compromise

O breșă majoră de securitate a avut loc la Camera Deputaților, unde hackerii au reușit să fure 316 documente, inclusiv copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor. Potrivit datelor oficiale, în România au loc în medie 25.000 de atacuri cibernetice zilnic, însă nu toate reușesc să obțină succes. Incidentul de la Camera Deputaților reprezintă un avertisment puternic cu privire la importanța securității cibernetice în instituțiile statului.

Marcel Ciolacu decide să-și schimbe cartea de identitate

Ministrul cercetării, Bogdan Ivan, a dezvăluit detalii despre atacul cibernetic de la Camera Deputaților și a anunțat că hackerii au afectat și site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). La început, reprezentanții Camerei Deputaților argumentau că documentele furate puteau fi obținute conform legii 544.

”Vorbim despre un total de 316 fișiere copiate, dintre care 190 sunt documente scanate și 36 sunt editabile. Conținutul acestora este public și include contracte de servicii, adrese instituționale, date din buget și informații care nu sunt destinate publicului – copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor”, a declarat ministrul cercetării.

În timpul nopții, site-ul DNSC a fost atacat de hackeri, cu un număr impresionant de 18.000 de accesări pe secundă. Cu toate acestea, ministrul Bogdan Ivan a asigurat că site-ul DNSC este funcțional, iar consecințele atacului sunt minime. Acesta a subliniat faptul că Camera Deputaților gestionează în regie proprie securitatea cibernetică și site-ul propriu.

”Toți cei considerați responsabili vor fi trași la răspundere în fața legii pentru această breșă de securitate. Hackerii sunt principalii vinovați”, a adăugat ministrul cercetării. Conform statisticilor, 90% din atacurile cibernetice sunt rezultatul erorilor umane.

Camera Deputaților se confruntă cu un atac cibernetic fără precedent

Pe lângă deficiențele sistemelor, ministrul Bogdan Ivan a menționat că multe dintre sisteme funcționează pe platforma Windows 7, care nu a fost actualizată la cele mai recente tehnologii și versiuni de software. Atacul cibernetic ar fi fost revendicat de o grupare de hackeri, care solicită 30.000 de euro în bitcoin pentru a nu face publice documentele furate.

Ministrul a subliniat că nu există intenția de a plăti o astfel de sumă ca răscumpărare, iar premierul Marcel Ciolacu a luat măsuri în acest sens, decidând să-și schimbe buletinul.

”Avem confirmarea că a avut loc un atac cibernetic asupra Camerei Deputaților. Aproximativ 250 de gigabytes de date au fost extrase, incluzând documente personale și informații despre dispozitivele electronice ale parlamentarilor. Instituțiile statului sunt implicate și efectuează investigații la sediul Camerei Deputaților pentru a furniza un raport tehnic, pe baza căruia se va acționa împotriva infractorilor”, a subliniat ministrul Bogdan Ivan.

Ministrul a declarat că s-a consultat cu președintele Camerei Deputaților, Alfred Simons, și s-a convenit că vor fi întreprinse măsuri drastice împotriva atacatorilor, pe baza raportului tehnic. Cazul a fost preluat de experții din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care au deschis un dosar penal pentru a investiga acest atac cibernetic.

TAGS: breșa securitate, hackeri, securitate cibernetică, atac cibernetic, Camera Deputaților
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments