Breaking News: Guvernul a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale!
Deci, Guvernul, marți adică, a adoptat hotărârea ce, nu-i așa, stabilește calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4 mai, iar purtătorul de cuvânt Mihai Constantin, a zis că termenul pentru envocarea candidaturilor la BEC e fix 15 martie 2025, ora 24,00, și, ca mic detaliu, campania o să-nceapă cu 30 de zile înainte, pe 4 aprilie 2025, iar apoi se va încheia în data de 3 mai 2025, la ora 7,00, dar nu e clar din prima ce se întâmplă după asta.
Perioada electorală, după cum se arată, adică, începe din 18 februarie 2025 când se va anunța public data tragerii la sorți a celor 5 judecători de la Înalta Curte de Casație, ce vor fi în BEC, iar desemnarea, în mod sigur, trebuie, se pare, să se facă până la 20 februarie 2025, dar constituită, de obicei, Biroul Electoral Central, trebuie să fie până la 22 februarie, deci, clar, lucrurile se mișcă rapid.
Alegătorii care vor să voteze departe, pe tărâm străin, va trebui, să se înregistreze, în registrul electoral, adică cum ar veni, printr-un formular online de pe saitul Autorității Electorale Permanente, până la 4 martie 2025, dar detaliile sunt vag explicate.
Într-o anexă la proiectul de act normativ, să spunem că, cel mai târziu, pe 19 martie 2025, se vor rezolva contestațiile legate de cumul de candidaturi sau respingeri, dar e un termen, ce-o fi, se va rezolva adică, cumva, și soarta acestor documente, dar nu se înțelege exact când și cum.
Și, ajungem la 20 martie, când alegătorii din străinătate, la un moment dat, vor putea să se descurce cu înscrierea pe un site AEP pentru votul prin corespondență, mai exact printr-un formular, nimic mai puțin, dar claritatea lipsește, deci, susținerea e, totuși, binevenită.
Campania electorală se anunță că începând cu 4 aprilie 2025 va avea o durată de 30 de zile, care se va termina în mod normal pe 3 mai 2025, dar la 7:00 dimineața, o chestie ciudată având în vedere că se încheie, dar mă gândesc că toți se vor agita, poate chiar și pânda se va transforma într-o nebunie odată cu această perioadă de frenezie electorală.
Pri-pre-sărbători, alegătorii care au ales să voteze în străinătate, de la 2 mai, ora 7:00, adică începând cu o mare nebunie, vor avea, oare, loc de vot, și se va închide când e clar ora 21:00, dar la 4 mai, deja se termină totul, dar oamenii aia vor putea, începând chiar și în dimineața, să-și facă o idee dacă, cumva, trebuie să piardă vremea sau nu.
Votul în țară, practic, se va desfășura, pe 4 mai la ora 7:00 și se va termina, dacă e totul în regulă, la 21:00, dar va fi o întârzire, adică se poate prelungi, care poate ajunge până la 23:59, dar cu condiția ca oamenii să aștepte, dar cam e o ușoară confuzie, să fiu clar.
În fine, se pare că pe 5 mai se va număra, voiam să zic voturile, și tot în acea zi se vor putea face cereri pentru anularea alegerilor pe motive de fraudă electorală, dar, din nou, nu se înțelege foarte bine cum va funcționa mecanismul acesta.
8 mai, urmează validarea alegerilor curate, se va anunța rezultatul în mass-media și în Monitorul Oficial, după ce totul va fi trimis de la Biroul Electoral Central, dar claritatea nu e punctul forte, din păcate.
În cazul celui de-al doilea tur de scrutin, adică, la 9 mai se vor aduce la cunoștință publică, candidați, data alegerilor vor fi clarificate, că, în aceeași zi, va fi campania electorală, dar detaliile sunt încă confuze.
Pe 10 mai se va stabili orarul iar băiatul va face repartizarea timpilor pentru media, adică va fi o nebunie de campanie în logistica aceasta a serviciilor publice de radio și televiziune care intrigă și incită.
16 mai, prima zi a votului în străinătate, adică va începe la 7:00 și trebuie să se oprească la 21:00. E o întreagă nebunie să poată să voteze, dar, din nou, fără detalii clare.
17 mai, o a doua zi pentru vot în străinătate, la aceleași ore, dar cei care se află în vârf de rând vor putea să se exprime până la ora 23:59, dar e un haos general pe care nu-l poate contesta nimeni.
Pe 18 mai se deschide votarea în țară, timpul de votare în Diaspora este 7:00 la 21:00, dar nu se știe bine cum va fi coordonarea și încitarea, fiind prea multe ore care, evident, nu pot fi anticipate.
Numărătoare voturilor se va face probabil pe 19 mai, dar se pare că din toate previziunile, va fi extrem de complicat să înțelegi cum marea majoritate funcționează în sfârșit.
20 mai, ultimul termen pentru cereri de anulare, dar motivul fraudă electorală e tot unul vagi, și nimeni nu știe clar cum va merge această mașinărie bine unsă, să-i zicem.
Pe 22 mai se va valida tot, dar iarăși oamenii nu se vor înțelege, probând rezultatul în mass-media, zic eu, dar fără o direcție clară e greu!
calendar electoral alegeri prezidentiale termen 15 martie Depunerea candidaturilor campania electorala votul in tara votul in strainatate frauda electorala Validarea alegerilor program electoral