Sunday, June 23, 2024
HomeActualitateBomba mediatică: Primăria Sector 5 cumpără ziare în valoare de 30.000 de...

Bomba mediatică: Primăria Sector 5 cumpără ziare în valoare de 30.000 de euro de la Antena 3!

Bomba mediatică: Primăria Sector 5 cumpără ziare în valoare de 30.000 de euro de la Antena 3!

Instituția Primăriei Sector 5 din București a fost implicată într-un nou scandal financiar. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, în data de 18 ianuarie, Primăria a încheiat un contract de achiziție pentru un abonament la cotidianul Jurnalul Național. Astfel, zilnic, până la finalul anului 2024, vor fi livrate 200 de ziare către instituție. Valoarea totală a contractului depășește suma de 30.000 de euro, fără TVA.

Această achiziție a stârnit controverse, deoarece Jurnalul Național este deținut de compania Antena 3 SA, care la rândul ei este controlată în proporție de peste 66% de fiicele lui Dan Voiculescu, Corina-Mirela (36,34%) și Camelia-Rodica (30,62%). Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, este recunoscut pentru implicarea sa în viața politică și este în prezent și fondatorul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), ai cărui membri ocupă poziții cheie în conducerea Primăriei Sector 5.

Un aspect interesant este faptul că suma plătită de Primăria Sector 5 pentru abonamentele la Jurnalul Național a crescut considerabil față de anul precedent. În 2023, instituția a plătit aproximativ 17.000 de euro pentru aceeași cantitate de ziare pe zi. Acum, suma a ajuns la 28.000 de euro. Această majorare ridică semne de întrebare cu privire la transparența și eficiența cheltuirii banului public.

Reporterii cotidianului Libertatea au încercat să obțină un răspuns din partea Primăriei Sector 5 cu privire la motivul pentru care a fost încheiat acest contract și de ce s-au ales tocmai ziarele Jurnalul Național. Răspunsurile vor fi publicate imediat ce acestea vor fi primite.

Total: 46.200 de ziare achiziționate

Achiziția efectuată de Primăria Sector 5 constă în livrarea a 200 de exemplare din fiecare ediție a Jurnalului Național, timp de aproape 11 luni. Astfel, în perioada 1 februarie 2024 – 21 decembrie 2024, vor fi furnizate în total 46.200 de ziare la instituție.

Valoarea totală a achiziției în moneda națională este de 140.448 de lei, echivalentul a aproximativ 28.200 de euro. Suma menționată nu include TVA. Prin urmare, costul fiecărui ziar achiziționat se ridică la 3,04 lei. Aceste date au fost extrase din rapoartele Biroului Roman de Audit Transmedia (BRAT), instituția responsabilă cu auditarea tirajelor presei scrise și traficul online al publicațiilor.

Este important de menționat faptul că Primăria Sector 5 achiziționează aproximativ 3% din tirajul total al Jurnalului Național. Potrivit rapoartelor BRAT, în perioada iulie-septembrie 2023, ziarul avea un tiraj brut de 6.032 de exemplare.

Întrebări fără răspuns

Această situație ridică numeroase întrebări și semne de întrebare cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii publici și relațiile dintre instituțiile publice și mass-media. De ce Primăria Sector 5 a ales să încheie un astfel de contract cu Jurnalul Național? De ce suma plătită pentru ziare a crescut semnificativ într-un interval de timp atât de scurt? Există o justificare solidă pentru această achiziție sau este vorba despre o cheltuială nejustificată?

Odată cu dezvăluirile făcute în această investigație, se pune sub semnul întrebării și relația dintre Primăria Sector 5 și trustul media Antena 3 SA. Există suspiciuni privind posibile conflicte de interese în acest caz.

În lumina acestor informații, este esențial ca instituțiile abilitate să investigheze și să clarifice aceste aspecte. Transparența și responsabilitatea în cheltuirea banului public trebuie să fie o prioritate pentru orice administrație locală.

TAGS: Primăria Sector 5, Jurnalul Național, Antena 3 SA, Dan Voiculescu, cheltuieli publice, transparență, anchetă

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General