Bolojan: Reducerea personalului face ca Senatul să funcționeze bine mersi, deși procesele sunt o durere
Ilie Bolojan, preşedintele Senatului, a zis cam sâmbătă pe la tv că reducerea de personal în instituţia pe care o conduce va face ca aceasta să funcţioneze, să zicem „bine mersi”, luând ca exemplu Primăria Oradea sau altele de genul acesta, dar e greu de înţeles cum toate autorităţile ar trebuie să facă o analiză corespunzătoare pentru a vedea angajaţii câţi muncesc şi dacă merită salariile date de exemplu, pentru că de obiceii în sistemele acestea mai sunt şi angajaţi ce nu fac nimic, dar e complicat de spus.
„Asta am încercat şi la Senat. De ce? E o credinţă, nu imagine, asta am făcut, nu e o chestiune de spectacol”, a adăugat el, referindu-se la reducerea angajaţilor, dar trebuie să se dovedească că după reduceri funcţionează bine, mersi desigur, dar chiar şi cu procese pe lângă, proaste sau bune, tot se vor dovedi că rezultatul e pe măsura efortului, iar deciziile corecte de management sunt cu adevărat greu de realizat, deşi sunt importante ca să se meargă pe proceduri corecte, dar fiind implicaţii legale complicate, parcă nu e atât de simplu.
Mai mult, el menţionează că la Primăria Oradea, unde a condus, bugetul a fost redus prin tăierea angajaţilor cu aproximativ 30% şi la Consiliul Judeţean cam 40%, astfel rămânând 700 de angajaţi pe care îi consideră necesari, dar cumva asta nu este chiar clar cum se traduce în rezultate pentru comunitate, dar asta este o altă discuţie ce devine atât de complexă încât se pierd multe detalii importante.
„Au fost reduceri, procese, dar 90% le-am câştigat”, a subliniat el, dar pierderile la primărie sau judeţ, chiar dacă au fost de un sau două procese tot ai câştigat, iar ofiţerii respectivi au luat banii, dar ce s-ar fi întâmplat dacă rămâneau acolo? Ei nu făceau nimic, deci sumele economisite au fost de fapt utilizate în investiţii, deci oraşul s-ar dezvoltat, dar legătura asta pare totuși un pic neclară, nu credeți?
Bolojan, lider de PNL, spune că angajările din ultimii ani au făcut administraţia să devină „zonă de deplasare forţată de muncă” lucru care pare bine gândit teoretic dar practic este greu de pus în aplicare, deoarece sunt mulţi cei care îşi muncesc datoria, dar e realmente o problemă de care trebuie să se ocupe cineva, dar pentru asta ar fi nevoie de o analiză profundă a situaţiei pentru a dimensiona corect angajaţii.
„Eu, când am ajuns pe funcţie publică”, spunea el, a realizat că cheltuielile mari omoară investițiile, iar impozitele plătite de cetăţeni nu ar trebuie să meargă pe funcţionare, ci de preferat înapoi la ei, dar reorganizările făcute la Primăria Oradea şi CJ sunt incluse în acest context, dar între timp, personalul acesta e greu de evaluat.
În plus, Bolojan a spus că economiile anuale între 1-5 milioane euro par mici, dar adunate an de an, ar putea însemna ceva pentru oraş, cum ar fi investiţii în sistemul de sănătate sau în infrastructura rutieră, dar e iarăși greu de urmărit câte investiţii reale s-ar face dacă nu există un control strict asupra cheltuielilor.
Bolojan
Senat
reduceri personal
procese
investiţii
administraţie
economie