Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeSportBlocul Carlton din București: Cavoul sinistru al sutelor de locatari

Blocul Carlton din București: Cavoul sinistru al sutelor de locatari

Blocul Carlton din București: Cavoul sinistru al sutelor de locatari

În urmă cu mai bine de opt decenii, un cutremur devastator a lovit Bucureștiul contemporan, lăsând în urmă o adevărată tragedie. Dintre sutele de clădiri din capitală, cel mai impunător bloc, Carlton, s-a prăbușit că un castel de cărți de joc și a devenit cavou sinistru pentru sutele de persoane nevinovate care locuiau acolo. Doar câțiva norocoși au scăpat cu viață, într-un adevărat miracol.

Un cutremur devastator zguduie România

În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940, un cutremur de magnitudine 7,4 grade pe scara Richter a lovit România contemporană. Pământul s-a mișcat violent, provocând prăbușirea unor clădiri și panică printre locuitori. Însă un singur bloc, Carlton, situat la intersecția străzii Regale cu bulevardul Nicolae Bălcescu, a suferit cele mai mari daune. În cele 96 de apartamente ale blocului, locuiau 226 de oameni, dintre care majoritatea și-au găsit sfârșitul în acea noapte tragică.

O construcție ce ascundea greșeli majore în construcție

Deși cutremurul este cel care a provocat prăbușirea blocului Carlton, se pare că vinovăția nu aparține în totalitate catastrofei naturale. Frații Schindl, constructorii blocului, au fost acuzați de mare parte din tragedie, datorită greșelilor majore comise în procesul de construcție al imobilului. În timp ce unii locuitori au reușit să scape cu viață, estimările întunecate afirmă că toți cei aflați în bloc și-au pierdut viața în noaptea aceea îngrozitoare.

Tragedia ascunsă de cel de-Al Doilea Război Mondial

Deoarece cutremurul a avut loc în plină eră a celui de-Al Doilea Război Mondial, informațiile oficiale despre această catastrofă sunt puține și greu de găsit. Autoritățile doreau să protejeze poporul și să nu se răspândească panică. Cu toate acestea, la fața locului s-au adunat rapid echipe de intervenții și cei mai importanți oameni ai vremii.

În încercarea de a ajuta și de a salva cât mai mulți oameni, s-au strâns la baza blocului Carlton domnii general Petrovicescu, ministrul Internelor, precum și alți reprezentanți importanți ai autorităților vremii. Ambulanțele Crucii Roșii și ale serviciului sanitar au fost pregătite în apropierea zonei, sub presiunea timpului și a faptului că viețile a sute de persoane depindeau de eficiența intervenției.

Ziarele raportează despre tragedie și salvare

În urma prăbușirii imensei clădiri, veștile despre tragedie s-au răspândit ca un fulger în rândul locuitorilor Bucureștiului. Locatarii, marcați de panică, circulau printre ruinele blocului Carlton, în timp ce echipele de salvare încercau cu disperare să găsească supraviețuitori. În ziarul “Universul” din 12 noiembrie 1940, un articol descrie situația dezolantă și eforturile depuse de echipele de salvare pentru a elibera cât mai multe victime.

Incendiu și zăpadă agravează situația

Misiunea de salvare a victimelor din blocul Carlton a devenit și mai dificilă pe măsură ce se desfășurau evenimente neașteptate. Un incendiu puternic a izbucnit la subsolul blocului, alimentat de rezervoarele de păcură care furnizau căldură în apartamentele locuitorilor. În plus, a doua zi după cutremur a nins abundent în București, acoperind zona blocului Carlton cu un strat de zăpadă.

Autoritățile au înfruntat multiple obstacole în încercarea de a salva oameni. Munții de moloz care acopereau ceea ce înainte erau apartamente au complicat misiunea salvatorilor. Au fost luate în considerare și săparea de tunele verticale, însă aceasta nu s-a dovedit eficientă, deoarece aerul din subsol alimenta incendiul. În plus, echipele de salvare care încercau să elibereze locatarii prin accesul de pe strada Regală au fost întrerupte din cauza apei care se acumulase.

Doar câțiva norocoși au scăpat cu viață din infernul numit bloc Carlton. Destinul a pus în calea unei tragedii actrița Mia Apostolescu, care a decis în ultimul moment să-și viziteze prietenele în altă parte. De asemenea, un doctor și soția sa au plecat în miez de noapte să se ocupe de un pacient, iar scriitorul Păstorel Teodoreanu a amânat mutarea în blocul Carlton cu o zi.

Tragedia blocului Carlton rămâne un capitol neagră în istoria Bucureștiului. Cavoul sinistru în care sute de locatari și-au găsit sfârșitul reprezintă o mărturie a fragilității umane în fața forțelor naturii și a neglijenței construcțiilor. Astăzi, acest tragic eveniment ne amintește de importanța siguranței în construcții și responsabilitatea autorităților de a asigura bunăstarea cetățenilor în fața dezastrelor.

TAGS: prăbușirea blocului Carlton, cutremur, tragedie, București, locatari, salvare

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments