Monday, June 24, 2024
HomeActualitateBilanțul MAI despre ziua alegerilor. Amenzi de 323.000 de lei și 1.578...

Bilanțul MAI despre ziua alegerilor. Amenzi de 323.000 de lei și 1.578 de sesizări privind nereguli în procesul electoral


Pe parcursul zilei de duminică 9 iunie, când românii au fost chemați să voteze la alegerile locale și europarlamentare, au fost sesizate 1.578 de contravenții sau posibile infracțiuni legate de procesul electoral, dintre care aproape 40% nu s-au confirmat, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție, Monica Dajbog.


136 de sesizări sunt încă în curs de verificare. Cele mai frecvente fapte sesizate au fost legate de continuarea campaniei electorale (13,9%), fraudă la vot (9,6%) sau fotografierea sau filmarea buletinului de vot (9,5%).


De asemenea, 6,5% dintre sesizări au fost despre posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, iar în 5,8% dintre cazuri cu fost reclamante situații de turism electoral.


Totodată, au fost semnalate situații referitoare la comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de vot (3,9%), la persoane care au sfătuit alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral (3,5%), la prezența în cabina de vot și a altei persoane, în afara celei care votează (2,5%). 44,7% de sesizări au privit alte tipuri de fapte.


Cele mai multe astfel de sesizări au fost înregistrate în județele Dolj (73 de sesizări), Dâmbovița și Mehedinți (cu câte 71) și Constanța (65 de sesizări) și în munucipiul București (66 de sesizări).


În același timp, MAI a precizat că în ziua alegerilor, „la nivelul întregii țări, s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a 391 de posibile infracțiuni” și „au fost aplicate 276 de amenzi, în valoare de 323 de mii de lei, și 233 de avertismente”.


Potrivit instituției, față de alegerile europarlamentare și locale anterioare și comparativ cu aceeași perioadă, „numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%”.


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General