Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeActualitateBENJAMIN NETANYAHU RESPINGE APELURILE STATELOR UNITE PRIVIND UN STAT PALESTINIAN

BENJAMIN NETANYAHU RESPINGE APELURILE STATELOR UNITE PRIVIND UN STAT PALESTINIAN

BENJAMIN NETANYAHU RESPINGE APELURILE STATELOR UNITE PRIVIND UN STAT PALESTINIAN

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a respins joi, 18 ianuarie, apelurile Statelor Unite privind luarea unor măsuri pentru înființarea unui stat palestinian după războiul cu Hamas din Fâșia Gaza. Aceasta este o reacție fermă din partea liderului israelian și reflectă o mare divergență între cei doi aliați cu privire la amploarea războiului și planurile Israelului pentru viitorul Fâșiei Gaza.

Într-o conferință de presă, Benjamin Netanyahu a declarat că ofensiva israeliană în enclavă va continua până la o “victorie decisivă împotriva Hamas” și a subliniat necesitatea ca Israelul să controleze tot teritoriul de la vest de Iordan. El a adăugat că a transmis acest punct de vedere către Statele Unite.

Reacțiile nu au întârziat să apară, iar Casa Albă a răspuns în mod ferm la declarațiile premierului israelian. Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională, John Kirby, a afirmat că președintele Joe Biden “nu va înceta să lucreze” pentru o soluție cu două state. Aceasta indică faptul că Statele Unite vor continua să încerce să faciliteze stabilitatea în regiune și să promoveze pacea între Israel și Palestina.

Aceste declarații ale lui Benjamin Netanyahu vin în contextul în care secretarul de stat american, Antony Blinken, a subliniat importanța unei căi spre independența palestiniană pentru a asigura securitatea autentică a Israelului. Blinken a menționat că soluția cu două state este cea mai bună modalitate de a proteja Israelul și de a asigura o unificare a țărilor arabe moderate împotriva Iranului.

În ciuda presiunii venite din partea SUA, Benjamin Netanyahu a afirmat că Israelul nu va ceda în fața constrângerilor asupra suveranității sale și că nu va accepta o realitate care ar pune în pericol statul Israel. Această poziție a prim-ministrului israelian adaugă o nouă provocare în eforturile de pace din Orientul Mijlociu și ar putea complica relațiile dintre cele două țări.

În concluzie, Benjamin Netanyahu a respins apelurile Statelor Unite privind înființarea unui stat palestinian și reducerea ofensivei militare în Fâșia Gaza. Acest lucru a generat tensiuni între Israel și SUA, iar procesul de pace din Orientul Mijlociu poate fi îngreunat. Este de așteptat ca aceste divergențe să se reflecte în relațiile bilaterale și să necesite noi negocieri și eforturi diplomatice pentru a ajunge la o soluție acceptabilă pentru ambele părți.

Sursa:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments