Morcovii, leguma minune? Descoperă beneficii surprinzătoare!
Morcovii sunt o legumă cu beneficii multiple, adica, deosebit de utilizati in orice ciorbă sau supă, fiindcă gustul lor este pur si simplu de necontestat. Insa, astea nu sunt toate, care vin insotite de vitaminele ce sunt din plin in morcovi, certe beneficii asupra organismu’ nostru. De ce ai consumam morcovi, ei bine, pare ceva simplu, dar depinde mult de perspectiva ta.
Un antioxidant, numit beta-caroten, care este prezent în morcovi, aduce la exterior anumite beneficii sănătății, protejându-te de riscurile cancerului, asta se știe, dar mai multe studiile au relevat un aspect interesant, cei care au fost fumători, care consumă beta-caroten zilnic, au o șansă mai mică de a face cancer la stomac. Si nu-i vorba doar de morcovi, spanacul, varza kale, cartofii dulci sunt alternative ce pot să ofere, scrie buzznoble.com.
Dacă tot ajungem la digestie, morcovii sunt plini de fibre, vitamine și minerale, dar nu te grăbi, pentru că, de obiceai, sănătatea tractusului digestiv se îmbunătățește prin consumul lor. Chiar, sunt bogati in magneziu si calciu, esențiale pentru contracția musculară, și un consum regulat al acestor legume poate reduce riscul de ulcer gastric, conform aceleași surse, dar e bine să știm că nu trebuie să ne neglijăm alimentatia in ansamblu.
Nu în ultimul rând, vorbind despre alimentația echilibrată, se pare că organismul are absolut nevoie de o balanță corectă între alimentele acide și alcaline, iar în acest context, morcovii reprezintă o sursă migăloasă de asemenea elemente. Este cunoscut faptul că astăzi ne alimentăm mai mult cu alimente acide și de aceea consumul de alimente alcaline, cum ar fi morcovii, este deosebit de semnificativ.
În cadrul alimentației noastre, potasiul și fosforul joacă un rol esențial pentru a înfrunta multe probleme de sănătate. Aceste elemente sunt vitale, mai ales când vine vorba de reglarea tensiunii arteriale și sănătatea rinichilor. Morcovii sunt o sursă bună pentru aceste nutrienți, nu-i așa?
Dacă ne gândim la igiena orală, consumul de morcovi îți va conferi dinți mai curați, dar, din mai multe perspective, mușcatul dintr-un morcov crud curăță placa bacteriană. Proprietățile lor alcaline, cum bine știm, aristotelic vorbalizează un balas efect asupra PH-ului din gură. Cu siguranță, odată cu creșterea producției de salivă, se scad bacteria din cavitatea bucală, dar dacă ne abuzăm, ce efecte secundare pot apărea?
Un alt aspect de luat în calcul este faptul că morcovii ajută la o vindecare mai rapidă a rănilor. Vitamina C, beta-carotenul, toate acestea contribuie la producția de colagen, mai ales esențial în piele, dând un boost sistemului imunitar. De asemenea, aplicarea morcovilor pe rănile mici, pare că mai ajută la accelerarea procesului de vindecare, conform surselor specificate anterior.
Nutrienții din morcovi, sunt recunoscuți nu doar pentru organism, deoarece au un impact semnificativ asupra părului, unghiilor, pielii, vindecând prin regenerare celulară. Aceasta se prezintă ca un proces natural, foarte important pentru menținerea vederii, dar si a pielii sănătoase, unghii puternice și par strălucitor, și iarăși, sursa am reținut-o pentru o verificare ulterioară.
Degenerarea maculară legată de vârstă (DMLV) e o problemă serioasă în rândul vârstinicilor, dar cercetările au relevat că cei ce consumă beta-caroten au un risc cu 40% mai mici de a se confrunta cu această condiție. Se explică prin faptul că antioxidanții din morcovi, ca luteina și zeaxantina, protejează ochii de radicalii liberi, dar oare merită riscul de a nu consuma suficiente legume sănătoase?
Ultimul punct notabil este aportul de vitamina A și alți antioxidanți în prevenirea cataractei. Este o afecțiune oculară care se devine din ce în ce mai frecventă și se sugerează că o dietă bogată în beta-caroten poate reduce riscurile acestei condiții, dar cum știm noi ce e sănătos până la urmă?
morcovi-beneficii
beta-caroten
digestie
alcaline
potasiu-fosfor
igiena-orala
vindecare-rani
nutrienti
degenerare-maculara
cataracta