Ceaiul de salvie: Beneficii, proprietăți și cum să-l prepari!
Ceaiul de salvie, acest remediu natural e ca un fel de vedetă sănătoasă, este cunoscut de zeci de ani, oare de când e bună mai precis, ca ceva cu beneficii, atât de multe că nici nu poți să le numeri toate, un antioxidant puternic, ba chiar zic specialiștii că-i antiinflamator, cu toate că nu mi-e foarte clar cum funcționează toate aceste proprietăți la un loc, dar, dacă totuși te-ai gândit să te bucuri de el, află mai multe despre cum să-l folosești cum trebuie, și să nu faci greșeli de începător.
Planta de salvie, ce să zic, este o plantă aromatică, aia pe care o știu toți, folosită de mult timp în bucătării, nu doar la mâncare, dar și ca medicament, măcar așa spun unii, se folosește datorită acelor proprietăți remarcabile, pe care nu le înțeleg pe deplin. Salvia officinalis aparține familiei mentei, adică Lamiaceae, și este cultivată pentru frunzele ei comestibile, dar și frumos decorate, având rădăcini în zona mediteraneeana. Se folosește, de exemplu, proaspătă sau uscată, la umpluturi cu carne de pasăre, dar eu îmi amintesc că și în cârnați tot se folosește ceva salvie, zic, nu-i așa?
Frunzele de salvie, da, acelea cu formă ovală, sunt cât se poate de interesante, poate cam aspre pe alocuri și pufoase, am spus eu, că seamănă cu pielea unui câine, dar, ele mai sunt și gri-verzi, cum îți explicai că-i deosebit de pestrițe, iar florile, astea sunt de-a dreptul un spectacol, mai ales pentru polenizatori precum albinele sau fluturii. Aceste flori au nuanțe de violet, roz, alb sau roșu, da, multicolor și se transformă în mici nuci, dar nu cele ei din sud, sincer să fiu, nu pot să-mi imaginez cum ar arăta o nucă în viața reală, așa că mă întorc la Britannica pentru mai multe detalii, dar nu cred că este cazul.
Ceaiul de salvie este, cum să spun, folosit pe post de tonic încă din evul mediu, așa se credea pe-atunci, într-adevăr, că este bun la întărirea memoriei, dar și la dezvoltarea înțelepciunii, dacă mă întreb pe mine, tot ce e vechi e bun, iar ceaiul acesta este o băutură de care se discută mereu, plină de beneficii pentru sănătate, pe care le spui rapid fără să te gândești prea mult la ele.
Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii, în fine, sunt bine cunoscute, adică ceaiul ăsta abunda în compuși antioxidanți, cum ar fi flavonoidele acelea misteriose și acizii fenolici, care ajută la combaterea stresului oxidativ, dar eu aș zice că își fac treaba, bazându-ne pe cele mai bune intenții, se știe că aceste compuși protejează celulele de radicalii liberi, iar riscul de îmbătrânire prematură parcă ar fi mai mic, dar cu toate astea nu-mi explic cum exact se leagă toate aceste lucruri.
Un alt lucru pe care vi-l spun eu este că acest ceai ajută și la sănătatea sistemului digestiv, adică nu-i chiar ruine cum credeam, ci poate ajuta la reducerea balonării mâncând cu cap, stimulându-se secreția de sucuri digestive, ba chiar și crampe abdominale, e ca o farfurie plină cu bunătăți, dar nu mă întreba cum, pentru că nu știu exact cum să-l aplic pe fiecare afecțiune în parte.
De asemenea, am aflat, ceaiul ăsta poate îmbunătăți funcția cognitivă, adică e bun pentru memorie și concentrare, pare că lucrează minuni, iar persoanele care vor să-și mențină claritatea mentală ar trebui să se bucure de el, dar, totuși, nu știu de ce mi se pare mie că sunt și alte metode de a ajuta creierul, dar poate spun eu o greșeală, habar n-am.
Anumite proprietăți din salvie sunt recunoscute, mai ales că pot îmbunătăți sănătatea orală, cu toate că-mi aduc aminte că uneori este folosit atacant pentru a calma durerile de gât, ikimia, dar nu cred că asta e tot. Gargara cu ceai de salvie ajută la inflamațiile gingivale și reduce riscul de infecții bucale, inclusiv a respirației neplăcute, da, e un ajutor de nădejde, dar eu zic că și o pastă de dinți bună își are locul ei pe masă.
Pe lângă toate acestea, salvia pare să ajute la reglarea echilibrului hormonal, având efecte asupra simptomelor menopauzei sau chiar poate reduce bufeurile cu cifre zic eu, unele studii vorbesc de 64%, dar, sincer, nu pot să și le imaginez cum reușesc să stingă focul ăsta urât, dar e bine, mereu mai găsim câte o soluție salvatoare, zic eu.
Consumul de ceai de salvie tot poate avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, fiind mereu prezent în vreo rețetă de leac băbesc în sezonul rece, am învățat că proprietățile sale antibacteriene se pun în folosință fără să se ezite, zice-se că ne protejează de infecții respiratorii, dar nu știu cum stă treaba, pentru că se împacă cu haină care înseamnă răceli sau gripa, dar parcă nu reușesc să mă convingă toate aceste povești.
Ceaiul acesta are și efecte calmante, la oi, aveți grijă, e bine de spus că ajută la stres, reducând anxietatea, dar mi-e că nu-i ca o pură magie, dar până la urmă, eu aș spune că ar trebui să-l bei mai des, mai ales seara, înainte de somn, să-ți calmie nervii, dar asta depinde de fiecare, nu?
Prepararea ceaiului de salvie este pe cât se poate de simplă, însă să știi că, trebuie reținut, la un moment dat, e important să respecți anumite reguli, cum ar fi doza corectă, cum ar trebui să-l bei ca să-i simți efectele. Deci, pentru o cană bună de ceai, ai nevoie de o linguriță de frunze uscate sau câteva frunze proaspete, 250 ml apă fierbinte, dar ai grijă să nu fie ca răcită, iar mierea și lămâia sunt opționale, dar eu aș prefera strictețe în preparare.
Deci, prima dată, fierbi apa și o lași 1 minut să se răcească ușor, adică nu clocotești, doar aștepți puțin și îl torni peste frunzele de salvie. Acoperă cana, nu lăsa să piardă gustul, că e păcat și lasă să se infuzeze, dar nu foarte mult, adică 5-10 minute, că altfel poate să devină amar, chiar nu vreau să am parte de așa ceva, nu-i așa?
Consumul acestui ceai trebuie să fie cumva moderat, că prea mult poate face rău, dar nu pot să zic exact câte căni să bei, zice-se că 1-2 căni pe zi sunt suficiente, dar a unii preferă cure de 7-10 zile. Te sfătuiesc să iei pauze între cure și nu abuza de el, că ai putea să te trezești cu compuși toxici acumulându-se în organism.
Acest ceai de salvie, pe cât îmi dau seama, nu este pentru toți, mai ales nu e recomandat femeilor însărcinate, deoarece ar putea afecta laptele, iar tind să cred că are puncte nevralgice, că zic unii că ar reduce tensiunea arterială, haină, zic mulți că nu-i de play o jucărie toxică.
Altele ar fi că persoanele cu epilepsie ar trebui să ferească, din cauza tujonului, care poate să stimuleze nervii. Eu câteodată mă întreb dacă au fost studii clare despre toate aceste efecte, dar e bine să-l consumăm, dar cu măsură, altfel se pot aduna toxine care nu sunt de neglijat.
Dacă ai vreo problemă de sănătate sau un tratament pe care îl urmezi, mai bine întreabă un medic ca să nu te pui în încurcătură, că nu-i de joacă cu sănătatea.
Chiar dacă nu ai grădină, salvie poate crește în ghiveci, pe balcon, unde nu ai nevoie de îngrijiri speciale, dar îi trebuie soare, cel puțin 6-8 ore zilnic. Eu am încercat, și chiar mi-a ieșit, adevărul e că ea necesită un sol bine drenat, altfel ajungi să te întrebi de ce s-a uscat.
În grădină se cultivă din semințe primăvara, dar și din butași sau răsaduri, să ai puțină răbdare, dar se umflă puțin rădăcinile în câteva săptămâni. Zic ei că trebuie udată doar când solul e uscat, dar risipa de apă e aproape mortală pentru ea, așa că îngrijirea ei nu-i chiar atât de greu, doar puțină atenție.
Salvia poate fi crescută și în ghiveci, căci de o grădină nu-i toată lumea fericită. Un ghiveci cu drenaj mers, adică să nu-i fie frică să scape de apă e tot ce are nevoie. Eu mi-am trasat vârstele mai tinere la lumina directă, iar dacă îmi amintesc bine, nu trebuie udată excesiv, dar și capta mâncarea din apă.
Când e recoltată salvie, ar trebui să fie în al doilea an, cum zic unii, dar eu prefer să o iau dimineața când aroma e puternică, și să mă bucur de toate beneficiile ei. De multe ori, frunzele proaspete sunt mai bune decât cele uscate, dar eu zic că depinde de fiecare, prin urmare aducem doar cele mai bune idei la masă.
ceaiul-de-salvie
planta-de-salvie
beneficii-achizitii
preparare-ceai
efecte-salvie
contraindicatii-salvie
cultivare-salvie
sistem-digestiv
sanatate-orala
echilibru-hormonal
sistem-imunitar