Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateBanca Națională a României Reducerea Rata Dobânzii la 6,75%: Decizie Istorica

Banca Națională a României Reducerea Rata Dobânzii la 6,75%: Decizie Istorica

Banca Națională a României Reducerea Rata Dobânzii la 6,75%: Decizie Istorica

Într-o mișcare surprinzătoare, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a anunțat decizia de reducere a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, coborând de la 7%, începând cu data de 8 iulie 2024. Această ajustare marca prima scădere a dobânzii-cheie în ultimii trei ani, făcând această decizie una istorică pentru piața financiară din România.

În cadrul ședinței Consiliului de Administrație desfășurată la 5 iulie 2024, s-au luat mai multe decizii importante. Pe lângă reducerea ratei dobânzii de politică monetară, s-a hotărât scăderea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, față de 8% pe an, și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, față de 6% pe an. Totodată, s-au menținut nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Această mutare a BNR vine într-un context economic marcat de incertitudine și schimbări semnificative. Prin reducerea ratei dobânzii, se urmărește stimularea creditării și a activității economice, în scopul de a asigura o creștere sustenabilă a economiei naționale. De asemenea, această măsură vine în sprijinul populației și al mediului de afaceri, oferind condiții mai favorabile de accesare a creditelor și investițiilor.

Reacțiile pe piață la această decizie au fost diverse. Analiștii financiari anticipează că această reducere a ratei dobânzii va avea un impact pozitiv asupra sectorului bancar, contribuind la creșterea volumului de credite acordate și a cererii pentru serviciile financiare. În același timp, există și voci critice care avertizează asupra posibilelor riscuri asociate unei politici monetare mai relaxate.

Pentru a afla mai multe detalii despre decizia Băncii Naționale a României privind reducerea ratei dobânzii, puteți accesa comunicatul oficial al BNR disponibil aici.

Tags: Banca Națională a României, rata dobânzii, decizie BNR

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General