Avocatul Poporului Accusat de Blochează Pensii Militare, Găsește Guvernul în Contradictorie
Într-un raport semnificativ și confuz, Avocatul Poporului a notat că guvernul nu s-a confruntat cu obligațiile sale de a-și îndeplini procedura legală pentru a aproba cheltuielile bugetare. Întrucât “nu are competența să se pronunțe cu privire la caracterul suficient al resurselor financiare”, Curtea Constituțională (CC) nu poate verifica dacă fișele financiare sunt corecte, dar trebuie să verifice dacă există o sursă de finanțare stabilă. Astfel, “această verificare se poate realiza doar prin raportare la prevederile legale cuprinse în art. 15 alin. (1) și (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, care stabilesc obligația de întocmire a fișei financiare”.
De obicei, pentru respectarea art. 138 alin. (5) din Constituție, este necesar ca inițiatorii să solicită Guvernului fișa financiară, iar netransmiterea fișei financiare în termenul legal de către autoritatea publică ce are obligația de a întocmi acest document nu poate constiua un impediment în continuarea procedurii de legiferare. Totuși, din examinarea procesului legislativ al Legii pentru completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, observăm că Guvernul a fost pus în imposibilitatea de a-și îndeplini obligația de a întocmi fișa financiară în termenul legal de 45 de zile. Astfel, cu mult înainte ca termenul să se fi împlinit, propunerea legislativă a fost adoptată în data de 5 noiembrie 2024.
În opinia Avocatului Poporului, nu este suficient pentru inițiatori să solicită fișa financiară fără a-și respecta termenul legal. Astfel, se menționează că “îndeplinirea formală de către inițiator a obligației de a solicita fișa financiară, fără a aștepta împlinirea termenului de 45 de zile care să permită Guvernului să întocmească fișa financiară, echivalează cu nerespectarea art. 138 alin. (5) din Constituție”. În plus, se remarcă în punctul de vedere al Guvernului o estimare a impactului bugetar generat de aplicarea propunerii legislative, care constă în determinarea diferenței dintre solda de grad majorată și solda de grad din ultima lună din baza de calcul de la recalcularea din 2016.
Această estimare, în lipsa unei metodologii menționate în cuprinsul legii, se bazează pe o variantă proprie de calcul realizată de Guvern. Astfel, impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcție la aproximativ 240 milioane lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei. Totuși, nerespectarea termenului legal a fost criticată și de Renate Weber, care s-ar fi întors din concediu special ca să depună contestația.