Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateAvertisment Îngrijorător: Rafel Remote Access Tool (RAT) amenință dispozitivele Android din România

Avertisment Îngrijorător: Rafel Remote Access Tool (RAT) amenință dispozitivele Android din România

Avertisment Îngrijorător: Rafel Remote Access Tool (RAT) amenință dispozitivele Android din România

Specialiștii din cadrul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) trag un semnal de alarmă privind pericolul pe care îl reprezintă Rafel Remote Access Tool (RAT) pentru utilizatorii de dispozitive Android din România. Acest tip de malware, descoperit recent în țară, permite atacatorilor să preia controlul asupra dispozitivelor infectate fără ca utilizatorii să își dea seama.

Conform informațiilor obținute, această amenințare cibernetică poate fi extrem de periculoasă și să scape detectării pentru perioade îndelungate, fapt ce îi conferea o eficiență sporită în realizarea atacurilor asupra utilizatorilor neavizați. Nu doar că Rafel RAT poate fura date sensibile din dispozitivele Android infectate, dar poate și bloca accesul utilizatorilor la propriile fișiere, cerând răscumpărare pentru decodarea acestora.

Inițial dezvoltat în anul 2021 și distribuit gratuit prin platforma GitHub, Rafel RAT a devenit rapid popular în rândul infractorilor cibernetici datorită capacităților sale extinse și ușurinței de folosire. Cu o largă gamă de funcționalități, acest malware a fost folosit în numeroase atacuri cibernetice la nivel global, concentrându-se în special pe domeniul fraudelor financiare și spionajului corporativ.

Mai mult decât atât, Modus Operandi al atacatorilor pare să fie diversificat, cuprinzând metode de distribuție sofisticate precum email-uri cu atașamente infectate, aplicații false disimulate în surse aparent de încredere sau chiar site-uri web compromise ce exploatează vulnerabilități în sistemul de operare Android.

Pentru a evita căderea victimelor în capcana Rafel RAT, specialiștii DNSC fac apel către toți utilizatorii de dispozitive Android să fie extrem de precauți atunci când descarcă aplicații, să nu acceseze link-uri suspecte sau să dezactiveze opțiunea de instalare din surse necunoscute. Nu în ultimul rând, se recomandă o analiză atentă a permisiunilor solicitate de aplicații la instalare, pentru a evita compromiterea datelor personale.

Așadar, se impune o atitudine proactivă din partea utilizatorilor de dispozitive Android în fața acestei amenințări iminente, iar colaborarea cu autoritățile și instituțiile specializate în securitate cibernetică devine crucială pentru contracararea acestei evoluții periculoase a cibercriminalității.

Tags:
Maleware, Securitate, Android, RAT, Atacuri Cibernetice

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General