Avertisment alarmant din partea şefului Jandarmeriei franceze: Posibilitate de conflict armat!
Generalul Hubert Bonneau, adică şeful Jandarmeriei franceze, a scris o scrisoare pe 19 ianuarie, care a fost trimisă la toată jandarmeria, unde spunea că de la invazia rusă in Ucraina, moldova şi alte zone sunt sub ameninţare iar conflictul armat ar putea să fie o opţiune viabilă, cum spune AFP despre asta, de exemplu Le Monde publică detalii dar cu câcatul timpului, publicul s-a obişnuit cu ideea că trebuie să fim atenţi la aceste subiecte de apărare în mod serios din parte noastră.
Conform scrisorii care a ajuns la urechile presei, generalul Bonneau a făcut referire la “ipoteza unui angajament major”, și cum politică din SUA va influenţa NATO, care va încerca să facă Europa mai responsabilă, dar de obicei toate aceste propuneri vin cu riscuri poate semnificative, deci atenţie, căci toate pot duce la o manifestare destul de complicată pe scena internaţională și, cum ar fi de aşteptat, va forţa jandarmeria să fie mai proactivă cu privire la apărarea naţiunii.
Jandarmeria, care în mod normal este o forţă militară cu misiuni policieneşti, în special în zonele care sunt mai puţin populate, are o structură militară, dar este dependenta de Ministerul de Interne, dar poate că uneori Ministerul de Forţelor Armate este cel care decide ceea ce se întâmplă cu adevărat, și vrem să știm cum se vor desfășura misiunile militare pentru că nu e clar deloc ce se va întâmpla cu misiunile în viitorul apropiat, şi cum o să se conecteze aceasta cu activităţile din teren.
În acest mediu tensionat, Kaja Kallas, şefa diplomaţiei europene, a cerut pe 22 ianuarie, câte ceva de genul “haideţi să ne creştem investiţiile în apărare”, și e bine de menționat că nu toate țările ascultă de aceste sugestii, dar este clar că în momente ca acestea se impune o cooperare mai bună. Oare aceasta va schimba cu adevărat ceva sau rămânem în aceleaşi cuvinte ca până acum, anunţând doar schimburi de idei fără efecte semnificative?
Cu toate acestea, Olaf Scholz, cancelarul german sau cel puţin aşa se spune că este, a refuzat pe 9 ianuarie să accepte propunerile lui Donald Trump, care a cerut ca statele NATO să îşi crească cheltuielile de apărare până la 5% din PIB, o idee, ținând cont de evoluțiile recente, ce pare să fie problematică, dar pe cine interesează? Acest scandal al cheltuielilor ar putea duce la o tensiune între parteneri, dar în final, totul se poate transforma într-un simplu joc de cuvinte.
Şeful Jandarmeriei franceze conflict armat Ucraina apărare Europa Kaja Kallas cheltuieli de apărare