Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateAvans în tratativele pentru pace între Hamas și Israel

Avans în tratativele pentru pace între Hamas și Israel

Avans în tratativele pentru pace între Hamas și Israel

Gruparea Hamas a acceptat recent propunerea venită din partea Statelor Unite ale Americii de a începe discuțiile referitoare la eliberarea ostaticilor israelieni, printre care se numără soldați și bărbați. Acest acord vine la doar 16 zile după prima etapă a unui posibil înțeleg care ar urma să pună capăt conflictului din Fâșia Gaza. Informațiile au fost confirmate sâmbătă de o sursă de încredere din interiorul grupării, care a preferat să-și păstreze anonimatul în cadrul declarațiilor pentru Reuters.

Potrivit aceleiași surse, Hamas a decis să renunțe la solicitarea ca Israelul să consimtă la un armistițiu permanent înainte de semnarea acordului definitiv. În schimb, noua propunere prevede ca mediatorii să garanteze o pauză temporară în ostilități, furnizarea de ajutoare umanitare și retragerea trupelor israeliene din anumite zone pe durata desfășurării negocierilor indirecte pentru finalizarea acordului integral, a confirmat sursa încadrată în Hamas.

Un oficial palestinian bine informat cu privire la eforturile de mediatoriu a afirmat că această propunere ar putea constitui baza unui acord-cadru dacă va fi acceptată de către Israel și va fi implementată pentru a pune capăt conflictului izbucnit la data de 7 octombrie 2023.

În același context, o sursă din cadrul echipei de negociere a Israelului a subliniat, tot sub acoperirea anonimatului, că există posibilitatea reală ca părțile implicate să ajungă la un consens și să încheie un acord în curând, beneficiind de sprijinul și implicarea internațională necesară.

Reprezentanții biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu au confirmat că discuțiile se vor derula pe parcursul săptămânii următoare, recunoscând totodată existența unor discrepanțe semnificative de opinii între tabere. Un purtător de cuvânt al cabinetului premierului nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii în cursul zilei de sâmbătă, în contextul sabatului evreiesc, conform informațiilor transmise de Reuters.

În ultima perioadă, s-a observat o intensificare a eforturilor pentru a ajunge la o încetare a ostilităților și pentru a asigura eliberarea ostaticilor din regiunea Gaza. Angajamentul în medierea acestor negocieri vine atât din partea oficialilor din Washington, cât și din partea reprezentanților Israelului și Qatarului. Oficialii qatarieni joacă un rol crucial în acest proces, conducând medierea la nivel înalt de la Doha, unde se află conducerea exilată a Hamas, conform unor surse din cadrul grupării.

Conflictul dintre Israel și Hamas a luat amploare în urma unui atac lansat de Hamas asupra unor localități din sudul Israelului, soldat cu pierderi de vieți omenești și cu numeroase persoane luate ostatici, conform datelor furnizate de autoritățile israeliene. Răspunzând acestor provocări, Israel a declanșat o operațiune militară amplă în Fâșia Gaza, soldată cu un număr semnificativ de decese din rândul palestinienilor.

Fotografie: Hepta

TAGS: Hamas, Israel, acord Palestina, mediatori, ostatici, Fâșia Gaza

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General