Friday, June 21, 2024
HomeSportAvalanșă devastatoare la Bâlea Lac: Două corturi îngropate sub zăpadă

Avalanșă devastatoare la Bâlea Lac: Două corturi îngropate sub zăpadă

Avalanșă devastatoare la Bâlea Lac: Două corturi îngropate sub zăpadă

O avalanșă puternică a lovit zona turistică Bâlea Lac, situată în munții Făgăraș. Două corturi ale unor turiști au fost acoperite complet de zăpadă, într-un incident în care norocul a fost pe mână lor și nu s-au înregistrat victime. Autoritățile locale au emis avertismente în privința riscului crescut de avalanșe, iar acest incident nefericit vine să confirme temerile specialiștilor.

Începând de marți, meteorologii au avertizat asupra riscului de avalanșe în masivele Făgăraș, Parâng, Șureanu, Țarcu și Godeanu, cu un grad de pericol de 4 din 5. Totodată, în stațiunea Bâlea Lac, situată la o altitudine de 2.000 de metri, s-a constatat cel mai mare strat de zăpadă, de 161 cm, ceea ce a amplificat pericolul de avalanșe în zonă.

În ciuda măsurilor de precauție luate, o avalanșă devastatoare a avut loc miercuri seara în zona turistică Bâlea Lac. Două corturi ale turiștilor au fost îngropate sub zăpadă, însă datorită faptului că aceștia se aflau în acel moment într-o cabană din apropiere, incidentul nu a avut consecințe grave.

Salvamont Sibiu a transmis un mesaj de avertisment către turiști, solicitându-le să fie conștienți de riscul ridicat de avalanșe și să evite practicarea sporturilor de iarnă în zona unde este pericol crescut.

Avertizare de risc mare în masivele Retezat și Parâng

Situația este la fel de periculoasă și în masivele Retezat și Parâng, unde salvamontiștii din județul Hunedoara au emis avertismente specifice cu privire la riscul mare de avalanșe. Ninsorile abundente au creat un strat nou de zăpadă între 50 și 80 de centimetri, ceea ce a accentuat instabilitatea stratului de zăpadă existent.

În ultimele zile, zăpada măsoară peste un metru în aceste zone, iar în anumite locuri, cum ar fi vâlcele sau văile, stratul poate ajunge și la peste doi metri, din cauza vântului. Ca urmare, specialiștii recomandă turiștilor să evite zonele cu încărcătură mare de zăpadă și traseele cu curbe de nivel, pentru a evita accidentele neplăcute.

Autoritățile locale au reiterat faptul că riscul de avalanșă este major, iar măsurile de precauție trebuie respectate cu strictețe. Monitorizarea constantă a condițiilor meteorologice și a avertismentelor emise de salvamontiști și specialiști este esențială pentru siguranța turiștilor care doresc să se bucure de frumusețea munților românești în această perioadă.

TAGS:

Avalanșă Bâlea Lac corturi zonă turistică riscul de avalanșe Sibiu Retezat Parâng Hunedoara Carpați
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General