“`html
Dezghețul pe Autostrada Lugoj-Deva: Un Proiect Mai Mult Decât Controversat
Se pare că autostrada Lugoj-Deva, un subiect fierbinte pentru toată lumea, deci cu siguranță nu-i de mirare că stadiul lucrărilor anunțat de Grindeanu pe TikTok a stârnit multe reacții. Potrivit surselor, cam 20% e stadiul fizic al lucrărilor pe secțiunile E și D, dar mai grav e că se lucrează cu circa 200 de utilaje și 400 de muncitori, ar trebui să ne îngrijoreze cam bine aiurea, ca să zic așa.
Între timp, la mijlocul lunii mai, UMB împreună cu un partener bosniac, care oricum nu aduce niciun avantaj, se lăudau cu forarea a peste 200 de metri în tunelurile primului tunel al autostrăzii, iar acum şi-a adunat un munte de muncitori, adică peste 700, în trei schimburi, dar unde duce asta și de ce?
Faza interesantă e că Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara postează imagini din noiembrie 2024, ceea ce deja sună mai mult decât bizar, prezentând șantiere poate prea laborioase pentru ceea ce s-ar putea transforma în niște șosele de 2 lei. Iar tunelurile, va să zică, vor avea și ele un rol ecologic, că cică vor permite circulația mamiferelor mari, dar chestia asta se transformă rapid într-o kerfuffle mai mult decât relevantă.
Asta nu-i tot, că structurile tunelurilor vor fi ceva unic în România, cu intrări foarte mari, dar dacă se va intra direct pe două benzi și pe banda de urgență, s-ar putea să fie o altă poveste mai ales în trafic, deci cine știe ce o să ne aducă.
Teoretic, forarea tunelului 1 va începe cu lucrări de 75 de centimetri sau, maxim, 1 metru, dar toată lumea știe că, de obicei, fuse vobrurii măsluite de conversații pe marginea riscurilor vor atinge pragul maxim de ineficacitate. De asemenea, se vor folosi “umbrele de țevi”, deci ce să mai explici? Pe lângă astea, se va introduce un beton special, dar oare e chiar atât de special?
Cei care au câștigat contractul se pare că sunt S.C. SPEDITION UMB S.R.L. și alte companii, cu o ofertă de aproape 1,83 miliarde de lei fără TVA, dar poate ar trebui să ne întrebăm ce altele se pitulează prin spatele acestor numere.
Întrebarea care rămâne este: după 45 de luni, din care 11 luni de proiectare și 34 pentru execuție, chiar vom putea circula de la Sibiu la Nădlac fără peripeții sau va fi un nou fiasco pe care-l vom duce în spate ani de zile?
“`