Monday, July 22, 2024
HomeActualitateATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru Caniculă și Disconfort Termic Ridicat

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru Caniculă și Disconfort Termic Ridicat

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru Caniculă și Disconfort Termic Ridicat

Specialiștii meteorologi au emis recent o atenționare de tip COD GALBEN, referitoare la disconfortul termic ridicat și caniculă, cu temperaturi variind între 33 și 37 de grade Celsius, iar în anumite zone acestea pot atinge chiar 38-39 de grade Celsius. Acest avertisment este valabil pentru data de 09.07.2024. Indicele temperatură-umezeală (ITU) este prognozat să depășească pragul critic de 80 de unități, ceea ce poate accentua efectele negative ale caniculei.

Recomandările autorităților și specialiștilor meteorologi pentru a proteja populația pe durata caniculei includ următoarele măsuri:

 • Programați-vă deplasările în primele ore ale dimineții sau seara, evitând expunerea directă la soare și alegând rute prin zone umbrite. Este recomandat să alternați deplasarea cu perioade de odihnă și să vă refugiați în spații cu aer condiționat, cum ar fi magazine sau spații publice.
 • Evitați aglomerațiile și efortul fizic intens în intervalul orar 11:00-18:00, când temperaturile sunt cele mai ridicate, preferând activitățile în interior sau în zone răcoroase.
 • Îmbrăcați haine lejere, subțiri și deschise la culoare pentru a reflecta razele soarelui, purtând obligatoriu pălării și ochelari de soare pentru protecție suplimentară.
 • Mențineți-vă hidratarea consumând 1,5-2 litri de lichide pe zi, evitând băuturile reci și optând pentru apă, sucuri naturale sau ceaiuri călduțe precum cel de soc, mușetel sau urzici.
 • Introduceți în regimul alimentar fructe și legume cu conținut ridicat de apă, precum pepene, prune, roșii, sau iaurt, pentru a vă menține hidratați și sănătoși.
 • Evitați consumul excesiv de băuturi cofeinizate sau zaharoase, care pot accentua deshidratarea organismului.
 • Mențineți contactul cu persoanele vulnerabile din comunitate, precum persoanele în vârstă sau cu dizabilități, oferindu-le suport și asistență pe perioada caniculei.
 • Nu lăsați copiii sau animalele de companie singuri în autoturisme expuse la soare, pentru a evita situațiile periculoase.
 • Consultati medicul de familie la apariția oricărui simptom de disconfort sau suferință, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copiii dumneavoastră.
 • Persoanele cu afecțiuni medicale preexistente trebuie să își continue tratamentul conform recomandărilor medicului și să solicite sfatul acestuia în caz de nevoie.
 • Adaptați-vă activitatea la locul de muncă pentru a evita expunerea prelungită la căldură, reducând ritmul activităților fizice și asigurându-vă că faceți pauze regulate în zone umbrite sau bine ventilate.

În caz de orice situație de urgență sau pericol iminent, este esențial să apelați numărul unic de urgență 112 pentru a solicita asistență promptă și sprijin. Accesați website-ul https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația de mobil DSU pentru a fi informat și pregătit în cazul producerii unor situații critice.

IMG 20240709 WA0033 1 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru Caniculă și Disconfort Termic Ridicat
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru Caniculă și Disconfort Termic Ridicat 3
IMG 20240709 WA0005 ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru Caniculă și Disconfort Termic Ridicat
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru Caniculă și Disconfort Termic Ridicat 4

Tags:

canicula, disconfort termic, avertizare meteo, prevenire canicula, sfaturi canicula

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General