Monday, July 22, 2024
HomeActualitateAtenționare meteo: Cod portocaliu de caniculă în România pentru 10 iunie

Atenționare meteo: Cod portocaliu de caniculă în România pentru 10 iunie

Atenționare meteo: Cod portocaliu de caniculă în România pentru 10 iunie

Meteorologii au emis un avertisment deosebit de sever pentru ziua de mâine, 10 iunie, schimbând codul galben de caniculă într-un cod portocaliu care va afecta mai multe zone din țară.

Conform prognozei, valul de căldură va persista în această perioadă, iar temperaturile vor atinge valori excepțional de ridicate, generând un disconfort termic accentuat. Județele afectate de codul portocaliu includ și Teleormanul, unde se așteaptă condiții deosebit de dificile.

Administrația Națională de Meteorologie a transmis că zonele precum Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și București se află sub un nivel ridicat de alertă. Se prevăd temperaturi maxime de 37…39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi extrem de resimțit, depășind pragul critic de 80 de unități conform indicelui temperatură-umezeală (ITU).

Această perioadă de caniculă se va extinde și în zilele următoare, fiind prognozată să dureze cel puțin până la încheierea săptămânii în curs. Autoritățile fac apel la populație să fie precaută și să respecte recomandările pentru protecția împotriva căldurii excesive.

Este recomandat ca persoanele vulnerabile, precum vârstnicii, copiii mici sau cei cu afecțiuni medicale preexistente, să evite expunerea la soare în orele de vârf și să se hidrateze corespunzător. De asemenea, se recomandă purtarea unei îmbrăcăminte lejere și a accesoriilor de protecție solară.

Recomandări pentru evitarea efectelor negative ale caniculei

  • Să evitați expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00 – 16:00;
  • Să consumați lichide în mod regulat, în special apă și sucuri naturale;
  • Să vă protejați capul și corpul cu pălarii și umbrele;
  • Să căutați locuri umbrite și să aerisiți constant încăperile în timpul serii și nopții;
  • Să evitați efortul fizic intens și să păstrați o climă răcoroasă în casă;
  • Să fiți atenți la semnele de deshidratare sau insolație și să apelați imediat la ajutor medical dacă apare nevoie.

Este esențial ca toți locuitorii să fie informați cu privire la măsurile de precauție în caz de caniculă și să acorde o atenție deosebită persoanelor aflate în grupurile de risc. Având în vedere intensitatea fenomenului meteorologic, este crucial ca fiecare individ să fie conștient de pericolele asociate caniculei și să reacționeze prompt în caz de urgență.

TAGS: atenționare, caniculă, avertizare, meteo, recomandări
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General