Monday, May 20, 2024
HomeActualitateAtac asupra unei nave britanice în Golful Aden

Atac asupra unei nave britanice în Golful Aden

Atac asupra unei nave britanice în Golful Aden

O navă britanică a fost atacată joi, 15 februarie, în Golful Aden, în largul Yemenului, potrivit unei societăți britanice de securitate maritimă. Incidentul vine în urma interceptării unei încărcături de armament provenind din Iran de către armata americană în beneficiul rebelilor Houthi din Yemen.

Conform UKMTO, o explozie a avut loc în “imediata apropiere a unei nave”, la est de orașul Aden. Ambrey, o societate specializată în securitatea transportului maritim, anunță că un vas comercial a fost lovit de un proiectil exploziv. Cu toate acestea, proiectilul nu a reușit să atingă nava, producând doar pagube minore cauzate de schije. Deocamdată, atacul nu a fost revendicat, dar echipajul este în siguranță și nava își continuă călătoria către destinația sa.

Comandamentul Central american (CENTCOM) a anunțat anterior că o navă aparținând Pazei de Coastă americane a confiscat armament convențional și armament letal de proveniență iraniană, destinate zonelor din Yemen aflate sub controlul Houthi. Încărcătura consta în peste 200 de pachete cu componente de rachetă balistică, explozivi, componente de dronă, echipament militar de comunicații și de rețea, asamblări de lansatoare de rachete ghidate antitanc și alte componente militare.

Această situație vine ca rezultat al tensiunilor dintre Statele Unite și Houthi, iar atacurile și contraatacurile între cele două părți nu au încetat. Rebelii Houthi au început să atace nave comerciale în largul Yemenului începând cu luna noiembrie a anului trecut, perturbând grav traficul naval într-o zonă care tranzitează aproximativ 12% din comerțul mondial.

Houthi, susținuți de Iran, justifică aceste atacuri ca fiind un gest de “solidaritate” față de palestinienii din Fâșia Gaza, unde Israelul se află într-un război împotriva organizației Hamas. În urma acestor atacuri, numeroși armatori au optat să evite Marea Roșie și Golful Aden pentru a-și proteja bunurile și echipajele.

Recent, armata americană a efectuat raiduri asupra unor rachete și drone pregătite să fie lansate împotriva navelor în Marea Roșie, în zonele controlate de Houthi. De asemenea, agenția de presă a rebelilor, Saba, a anunțat atacuri americano-britanice în regiunile Salif și Hodeida, aflate sub controlul insurgenților. Liderul rebelilor, Abdel Malek al-Houthi, a acuzat SUA că au efectuat aproximativ 40 de atacuri în această săptămână, majoritatea în Hodeida. Cu toate acestea, el continuă să încurajeze rebelii să atace nave până când nu va exista un armistițiu în Fâșia Gaza.

Într-un discurs, liderul rebelilor a avertizat statele membre ale Uniunii Europene să nu se implice în acest conflict și să nu asculte sfaturile Americii și Marii Britanii. El consideră că aceste afaceri nu îi privesc și nu îi afectează.

Pentru mai multe informații despre conflictul din Yemen și atacurile asupra navelor, puteți accesa linkul următor.

Foto: Ambrey.com


TAGS: Yemen, Atac, MareaRoșie, GolfulAden
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments