Monday, July 22, 2024
HomeActualitateAșteptările românilor după alegerile locale și europarlamentare din 2024

Așteptările românilor după alegerile locale și europarlamentare din 2024

Așteptările românilor după alegerile locale și europarlamentare din 2024

În urma rezultatelor de la alegerile locale, majoritatea românilor se așteaptă ca situația din localitatea lor să cunoască o îmbunătățire în următorii 4 ani. Conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, 66,2% dintre respondenți au această convingere, în timp ce doar 22,6% cred că lucrurile vor rămâne la fel, iar 9,6% se tem că situația se va înrăutăți. Există și un procent mic de 1,6% care nu au o părere clară sau nu au răspuns la întrebare.

Această încredere într-o posibilă îmbunătățire a situației locale este mai pronunțată printre votanții partidelor mari precum PSD și PNL, persoanele cu educație primară, lucrătorii necalificați, cei din zonele rurale și cei cu venituri mai mici. În schimb, cei care se așteaptă ca situația să rămână neschimbată sunt votanții USR, persoanele cu studii superioare, locuitorii din București și cei cu venituri mai ridicate.

inscop2 Așteptările românilor după alegerile locale și europarlamentare din 2024

Același sondaj a evidențiat că peste 60% dintre români doresc să vadă o îmbunătățire a modului în care România este reprezentată în Parlamentul European. În contextul alegerilor europarlamentare, 60,5% dintre respondenți se așteaptă la o îmbunătățire a acestui aspect în următorii 4 ani, în timp ce 23,1% cred că lucrurile vor rămâne neschimbate și 12,4% se tem că se vor înrăutăți. Spre deosebire de așteptările legate de situația locală, cei care doresc o îmbunătățire a reprezentării României în Parlamentul European sunt mai diversificați, incluzând votanți din partide precum PSD, PNL și AUR, persoane cu educație primară, lucrători necalificați, locuitori rurali sau cu venituri mai mici.

Pe de altă parte, cei care se așteaptă ca modul de reprezentare al țării noastre în PE să rămână neschimbat sunt preponderent votanții USR, persoanele cu studii superioare, lucrătorii cu educație specializată, rezidenții din București și cei cu venituri mai mari.

inscop3 Așteptările românilor după alegerile locale și europarlamentare din 2024

Autorii sondajului, INSCOP Research, au intervievat un eșantion de 1100 de persoane, cu o distribuție stratificată reprezentativă pe categorii socio-demografice esențiale (sex, vârstă, ocupație) pentru populația adultă din România, în perioada 19 – 27 iunie 2024, folosind metoda CATI pentru interviurile telefonice. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, având un nivel de încredere de 95%.

FOTO: Hepta

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General