Tuesday, July 23, 2024
HomeActualitateAproape jumătate dintre români se situează într-o zonă de neutralitate politică, arată...

Aproape jumătate dintre români se situează într-o zonă de neutralitate politică, arată un sondaj INSCOP

Aproape jumătate dintre români se situează într-o zonă de neutralitate politică, arată un sondaj INSCOP

Un procent de aproape 50% dintre români nu se identifică nici cu stânga, nici cu dreapta în peisajul politic, relevă rezultatele unui studiu realizat de INSCOP la comanda News.ro. Interesant este că 15% dintre respondenți declară că nu înțeleg conceptele de “stânga” sau “dreapta”. Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, sugerează că există o posibilă evoluție a ideologiilor politice, cu o tendință către centru sau spre o zonă de neutralitate, unde identitatea politică nu mai este atât de definită conform referințelor tradiționale.

Din perspectiva politică, 13.4% dintre români se autoevaluează drept mai degrabă de stânga, în timp ce 19.1% optează pentru mai degrabă de dreapta, iar o majoritate de 49.2% nu se regăsesc nici într-unul, nici în celălalt curent. Altfel spus, aproape jumătate dintre participanți refuză etichetele tradiționale de orientare politică. Acest lucru indică o schimbare semnificativă în modul în care cetățenii își definesc poziția politică.

Analiza profilului celor care nu se aliniază nici la stânga, nici la dreapta arată că această categorie se regăsește și în rândul votanților partidelor politice. Astfel, un procent semnificativ din cei care votează PSD, PNL, USR sau AUR nu adoptă o poziție clară de orientare politică. De asemenea, există diferențe semnificative în funcție de gen și vârstă, cu 44% din bărbați și 54% din femei care nu se declară nici de stânga, nici de dreapta. Tinerii între 18-29 de ani par să adopte într-o măsură mai mare această neutralitate ideologică, în comparație cu categoriile de vârstă superioare.

Remus Ștefureac subliniază că datele obținute evidențiază o mutație considerabilă în felul în care românii percep ideologiile politice, cu doar o treime dintre cetățeni care se identifică în mod tradițional fie de dreapta, fie de stânga. Restul populației se află fie într-o zonă de neutralitate, fie nu înțelege conceptele de orientare politică. Această schimbare poate fi interpretată ca un semn al unei posibile transformări a peisajului politic, cu o posibilă evoluție către un centru sau o zonă neutra, unde identitatea politică nu mai este atât de simplistă precum în trecut.

Studiul realizat de INSCOP Research a fost comandat de Agenția de presă News.ro și s-a desfășurat în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin intermediul interviurilor telefonice. Eșantionul a inclus 1100 de persoane, reprezentativ pentru categoriile socio-demografice esențiale (sex, vârstă, ocupație) din populația adultă din România. Eroarea maximă admisă în determinarea datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

TAGS:

Afluenta politică Orientare politică Sondaj INSOP
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General