Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportApa de la robinet din Câmpina, sub avertisment: Locuitorii sunt sfătuiți să...

Apa de la robinet din Câmpina, sub avertisment: Locuitorii sunt sfătuiți să evite consumul și utilizarea pentru gătit și spălare

Apa de la robinet din Câmpina, sub avertisment: Locuitorii sunt sfătuiți să evite consumul și utilizarea pentru gătit și spălare

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a emis un avertisment către locuitorii din orașul Câmpina cu privire la calitatea apei de la robinet. Potrivit DSP, o probă de rutină prelevată în vara anului trecut a evidențiat depășirea unor parametri. Chiar dacă notificarea a venit abia după șapte luni, odată cu apariția rezultatelor probei din luna iunie 2023, autoritățile au recomandat evitarea consumului și utilizarea apei de la robinet pentru spălat sau gătit.

Depășirea parametrilor detectată în proba de apă

DSP Prahova a informat atât primăria, cât și operatorul Hidro Prahova și cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie cu privire la rezultatele probelor. Acestea au relevat că o probă prelevată în luna iunie 2023 a evidențiat depășirea concentrației maxime admise a doi compuși chimici, respectiv tetracloretenă și tricloretenă. Până în prezent, această probă nu a fost confirmată sau infirmată printr-o a doua probă recoltată conform procedurii.

În comunicatul transmis de Primăria Câmpina, se menționează faptul că până la confirmarea sau infirmarea concentrației acestor compuși, DSP Prahova recomandă locuitorilor orașului să evite consumul, gătitul și spălarea cu apă de la robinet.

Operatorul Hidro Prahova răspunde la acuzații

Operatorul Hidro Prahova a reacționat la acuzații, precizând că depășirea indicatorilor este una minimă, 12,5 ľg/L față de valoarea admisă de 10 ľg/L. Operatorul a adăugat că au fost prelevate și alte probe din rețeaua de alimentare cu apă potabilă din Câmpina, iar acestea nu au depășit valoarea maximă admisă de 0,51 ľg/L.

Pentru a remedia situația, Hidro Prahova va efectua lucrări de igienizare a tuturor rezervoarelor și a stației de tratare Muscel – Voila în perioada 26 – 28 ianuarie. Ulterior, se va repeta analiza de apă pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretenă și tricloretenă.

Efectele consumului de apă contaminată

DSP avertizează că efectele consumului de apă contaminată pe termen lung pot fi grave. Acestea includ riscul crescut de afecțiuni hepatice, renale, ale sistemului imun, sistemului nervos central, sistemului reproductiv masculin și pot afecta dezvoltarea fetusului. În plus, există o asociere între consumul de apă contaminată și un risc mai mare de cancer.

Este important de menționat că fierberea apei contaminate nu face aceasta mai sigură. Procesul de fierbere poate concentra contaminantul chimic, crescând astfel cantitatea de contaminant ingerată.

Până când apa din Câmpina va fi conformă cu parametrii de potabilitate, DSPJ Prahova recomandă consumatorilor din zona afectată să evite consumul, gătitul și spălarea cu apă de la robinet.

În vederea asigurării apei potabile, Hidro Prahova va pune la dispoziția locuitorilor din Câmpina surse alternative de apă prin amplasarea containerelor cu apă potabilă.

TAGS: apa de la robinet, Câmpina, DSP Prahova, Hidro Prahova
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments