Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeSportAnul 2023, un record de portări de numere telefonice

Anul 2023, un record de portări de numere telefonice

Anul 2023, un record de portări de numere telefonice

Anul 2023 a înregistrat un număr record de portări de numere de telefon în România. Serviciul de portabilitate, lansat în 2008, a determinat o creștere semnificativă a schimbărilor de operatori de telefonie mobilă în ultimul an. Mulți utilizatori nemulțumiți de rețelele de telefonie mobilă la care erau inițial abonați au decis să-și schimbe rapid operatorul.

Conform datelor oficiale, în anul 2023 s-au realizat un total de 1.541.269 de portări de numere de telefon. Majoritatea acestora (96%) au fost portări de numere de telefon mobil. De asemenea, s-a înregistrat un record absolut în ceea ce privește numărul de portări realizate lunar.

Lunile în care s-au înregistrat cele mai multe portări de numere de telefon au fost martie și noiembrie, când utilizatorii au exprimat cel mai des dorința de a schimba rețeaua de telefonie mobilă. În total, într-o lună au fost realizate 128.439 de portări. Compania RCS-RDS s-a bucurat de cea mai mare preferință din partea utilizatorilor.

RCS-RDS, lider în atragerea de noi clienți

În anul 2023, RCS-RDS a reușit să întreacă marile rețele de telefonie mobilă Vodafone, Orange și Telekom în ceea ce privește atragerea de noi clienți. Un număr impresionant de 866.855 de clienți au ales să se alăture rețelei RCS-RDS, în timp ce Vodafone a atras 289.838 de noi utilizatori, iar Orange a obținut 181.522 de clienți noi.

Telekom Romania Mobile a înregistrat un număr modest de 111.751 de portări în 2023, în timp ce Orange Romania Communications a avut cel mai mic număr de portări, doar 22.876. Dintre toate numerele portate, 58% au fost numere pe bază de abonament lunar.

În schimb, telefonia fixă a pierdut din ce în ce mai mult teren în fața telefoniei mobile în 2023. Portările pentru telefoane fixe au scăzut cu 16%, fiind înregistrate doar 68.323 de astfel de portări. Totuși, și în acest caz, RCS-RDS a atras cel mai mare număr de clienți, cu un total de 24.276 de numere. Orange s-a clasat pe locul doi, cu 13.344 de portări, iar Vodafone pe locul trei, cu 11.903 de portări de numere de telefon fix.

Recomandări pentru schimbarea rețelei de telefonie mobilă

Când decideți să vă schimbați operatorul de telefonie mobilă sau fixă, este important să aveți în vedere anumite aspecte. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) recomandă utilizatorilor să se asigure că contractul cu rețeaua anterioară a fost întrerupt în mod corespunzător, pentru a evita situațiile neplăcute în care ar putea avea două contracte active.

ANCOM a primit numeroase reclamații referitoare la existența a două contracte de telefonie pentru unii utilizatori care au efectuat portabilitatea. Pentru a preveni apariția acestei situații, utilizatorii trebuie să-și asigure că portarea s-a finalizat și că contractul cu furnizorul anterilr a fost încheiat în mod corect și complet.

În cazul în care portarea nu se finalizează, furnizorul acceptor are obligația de a solicita acordul utilizatorului în termen de 30 de zile pentru continuarea relației contractuale prin intermediul numărului de telefon alocat provizoriu. În caz contrar, contractul aferent acestui număr provizoriu încetează de drept, fără a implica formalități suplimentare.

Tag-uri:

anul 2023, numere telefon, portabilitate, rețele telefonie mobilă, RCS-RDS, Vodafone, Orange, Telekom, telefonie fixă, ANCOM
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments