Saturday, May 18, 2024
HomeActualitateANSVSA: Amenzi de peste 2,2 milioane de lei și peste 721 kg...

ANSVSA: Amenzi de peste 2,2 milioane de lei și peste 721 kg de produse alimentare puse sub sechestru

ANSVSA: Amenzi de peste 2,2 milioane de lei și peste 721 kg de produse alimentare puse sub sechestru

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a raportat că valoarea amenzilor aplicate într-o acțiune desfășurată recent depășește 2,2 milioane de lei. În plus, au fost identificate și sechestrate oficial peste 721 kilograme de produse alimentare ce reprezentau un potențial pericol pentru sănătatea consumatorilor.

În perioada 23 – 30 aprilie 2024, ANSVSA a demarat acțiuni specifice pentru perioada premergătoare sărbătoririi zilei de 1 Mai. Aceste acțiuni au vizat intensificarea controalelor oficiale și aplicarea măsurilor necesare pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare. Scopul principal al operațiunii a fost protejarea sănătății consumatorilor, având în vedere fluxul mare de turiști și volumul crescut de mărfuri din industria alimentară destinate zonelor de agrement și localităților turistice. ANSVSA a efectuat verificări la 3.211 obiective autorizate sau înregistrate din domeniul sanitar veterinar și siguranța alimentelor, la nivel național.

Inspectorii ANSVSA au identificat mai multe abateri, care au fost sancționate printr-o serie de amenzi contravenționale. Numeroase unități au primit sancțiuni ce au totalizat suma de 2.261.800 de lei. Pe lângă amenzi, au fost emise 7 ordonanțe de suspendare a activității, 7 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus sechestrul oficial pentru 721 de kilograme de produse alimentare, cu potențial risc pentru sănătatea populației.

În detalii furnizate de autoritatea menționată, controalele inspectorilor au vizat un număr semnificativ de unități din diverse sectoare: 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare și 128 de pensiuni turistice. De asemenea, au fost verificate 305 unități de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unități mobile de vânzare a alimentelor, 227 de târguri expoziționale și 24 de puncte gastronomice locale.

Pentru a evita apariția toxiinfecțiilor alimentare și a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari au analizat condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și servite diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman. Printre neconformitățile constatate s-au numărat: nerespectarea normelor de depozitare, întreținere a spațiilor și echipamentelor de lucru, ambalare necorespunzătoare, expunerea produselor fără etichetă, utilizarea de spații neautorizate și nedemonstrarea trasabilității produselor.

ANSVSA reiterează recomandarea adresată consumatorilor de a achiziționa produse alimentare doar din unități sau spații care sunt supuse controlului sanitar-veterinar pentru a asigura siguranța produselor consumate.

TAGS: ANSVSA, sanatate, siguranta alimentelor, consumatori, amenzi, control sanitar-veterinar.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments