Monday, February 26, 2024
Google search engine
HomeSportANPC descoperă nereguli grave în magazinele Selgros România - Amendă de 650.000...

ANPC descoperă nereguli grave în magazinele Selgros România – Amendă de 650.000 de lei

ANPC descoperă nereguli grave în magazinele Selgros România – Amendă de 650.000 de lei

Anunțul făcut de reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a stârnit indignarea clienților și a autorităților. După un control riguros, ANPC a constatat o serie de nereguli la produsele alimentare comercializate în magazinele Selgros România. Drept urmare, gigantul comercial a fost amendat cu suma de 650.000 de lei, ca urmare a încălcării normelor privind calitatea și siguranța alimentelor.

Fermentație și deteriorare în lanțul de aprovizionare

Neregulile depistate în magazinele Selgros România sunt de natură să pună în pericol sănătatea consumatorilor. ANPC a realizat controale în toate cele 23 de magazine Selgros din țară și a constatat că s-au vândut fructe și legume stricate, ce nu respectau normele privind calitatea alimentelor. Valoarea acestor produse oprite de la comercializare se ridică la suma de 45.000 de lei.

Mai mult decât atât, comisarii ANPC au decis închiderea aparatelor frigorifice din magazinul Selgros Oradea, până la remedierea problemelor depistate. De asemenea, magazinul Selgros din Iași a fost închis pentru o perioadă de până la șase luni, pentru a se efectua lucrări de reabilitare și igienizare.

În cadrul măsurilor punitive, ANPC a propus închiderea pentru o perioadă de între șase și 12 luni a magazinului Selgros din Băneasa, București, precum și încetarea practicii comerciale incorecte pentru alte trei magazine. Aceste acțiuni au fost considerate necesare pentru a asigura respectarea normelor de igienă și calitate în comerțul cu produse alimentare.

“Am demarat o nouă acțiune de verificare a marilor rețele comerciale. Vom intensifica controalele și vom lua măsuri din ce în ce mai ferme, până vom avea pe piață aceeași calitate a produselor cu cea aflată pe rafturile magazinelor din vestul Europei. Am mai spus: nu suntem consumatori europeni de mână a doua!”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Grave încălcări ale normelor de etichetare și prezentare a produselor

ANPC a identificat principalele nereguli în cadrul magazinelor Selgros România, care au generat amendarea companiei. Printre acestea se numără comercializarea unor legume și fructe deteriorate, care nu respectau indicațiile privind calitatea de pe etichetă. Aceasta reprezintă o încălcare gravă a normelor de protecția consumatorului și poate pune în pericol sănătatea celor care cumpără aceste produse.

De asemenea, Selgros a vândut produse preambalate care nu erau conforme cu cantitatea netă înscrisă pe etichetă. Astfel de practici reprezintă o încălcare a drepturilor consumatorilor, care au dreptul să primească produsele achiziționate în cantitatea corectă.

O altă încălcare constatată a fost lipsa informațiilor esențiale precum lista ingredientelor, valoarea nutrițională, alergenii și originea produselor. Aceste informații sunt esențiale pentru alegerea produselor în cunoștință de cauză și pentru evitarea unor posibile probleme de sănătate.

ANPC a observat și condiții precare de igienă în diverse zone ale magazinelor Selgros. În zona de carmangerie, camera de tranșare și în cea de depozitare s-au constatat deficiențe grave, precum tavane exfoliate, pete de mucegai, pereți murdari și plinte murdare.

Un alt aspect semnalat de ANPC este nerespectarea regimului promoțiilor. Selgros a comercializat produse în sistem multipack, fără a asigura disponibilitatea produselor de referință, în condițiile în care se promovau prețuri reduse. Aceasta poate induce în eroare consumatorii și poate afecta încrederea acestora în comercianți.

Intervenții dure pentru protejarea consumatorilor

Acțiunile ANPC de control și sancționare a comercianților care încalcă normele de calitate și siguranță alimentară au ca scop protejarea intereselor consumatorilor români. Instituția s-a angajat să intensifice controalele și să aplice amenzi severe în cazurile în care se constată nereguli.

Pentru a asigura o calitate superioară a produselor comercializate pe piața românească, ANPC a căpătat tot mai multă putere și alocă resurse considerabile pentru efectuarea de controale și aplicarea de sancțiuni. Acesta este un semnal că autoritățile își doresc ca românii să beneficieze de produse alimentare de calitate și să se bucure de aceleași standarde ca cele din vestul Europei.

În final, este important să menționăm că ANPC urmărește protejarea drepturilor consumatorilor. Prin intermediul controalelor periodice și a aplicării de sancțiuni în cazurile de încălcare a normelor, ANPC oferă un cadru mai sigur și mai transparent pentru consumatorii români.

TAGS: nereguli alimentare, magazine Selgros, amenzi ANPC
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments