Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeSportAngajat înșelat de personaje create cu AI în timpul unei videoconferințe

Angajat înșelat de personaje create cu AI în timpul unei videoconferințe

Angajat înșelat de personaje create cu AI în timpul unei videoconferințe

Escrocheriile cu utilizarea Inteligenței Artificiale au atins un nou nivel, odată cu înșelăciunea recentă semnalată în Hong Kong. Un angajat al unei companii multinaționale a căzut în capcana personajelor fictive create prin intermediul AI.

Înșelăciunea cu videoconferința falsă

Escrocherii au început prin trimiterea unui e-mail fals către angajat, pretinzând că este semnat de directorul financiar al companiei. Mesajul conținea o cerere de a efectua o tranzacție secretă. Pentru a convinge victima, escrocii au organizat o videoconferință în care apăreau personaje create cu ajutorul Inteligenței Artificiale, printre care și directorul financiar și colegi ai angajatului înșelat. Acesta a fost convins să facă o tranzacție în valoare de 25 de milioane de dolari, crezând că toți participanții la videoconferință erau reali.

Superintendentul principal Baron Chan Shun-ching a declarat că, în timpul videoconferinței, s-a descoperit că toate persoanele prezentate erau fictive. După ce a trimis banii, angajatul și-a dat seama că a fost înșelat, iar ulterior a raportat incidentul la sediul central al companiei.

Fenomenul deepfake și modul în care este utilizat în acest caz

Phishing-ul prin intermediul Inteligenței Artificiale reprezintă o formă tot mai sofisticată de înșelăciune, în care escrocii petrec luni de zile pentru a obține înregistrări video ale angajaților. Aceste înregistrări sunt apoi folosite pentru a crea personaje fictive care să se predea drept membri reali ai companiei.

Această tehnică, cunoscută sub numele de deepfake, constă în înlocuirea feței unei persoane dintr-un videoclip cu fețele altor persoane. Astfel, programele de recunoaștere facială pot fi înșelate, iar identitatea unui individ poate fi falsificată. În cazul înșelăciunii recente, escrocii au utilizat deepfake pentru a crea personaje ce păreau a fi directorul financiar și colegii angajatului înșelat.

Deși identitatea companiei și a angajatului înșelat nu au fost dezvăluite, acest caz pune în lumină vulnerabilitatea crescândă a tehnologiei și necesitatea unor măsuri de securitate sporite pentru a preveni astfel de înșelăciuni.

Alte cazuri de deepfake și consecințe

Infiltrația deepfake în diferite aspecte ale vieții cotidiene reprezintă o preocupare tot mai mare a autorităților. Un proiect de lege propune sancționarea falsificării prin intermediul tehnologiei de deepfake, întrucât aceasta permite crearea unor înregistrări video false și manipularea imaginilor pentru a păcăli persoane sau organizații.

Un alt caz recent a fost raportat în Hong Kong, unde escrocii au folosit înregistrări video false pentru a obține opt cărți de identitate. Acestea au fost ulterior utilizate pentru a face cereri de împrumut la bănci și a înființa conturi fictive, rezultând în pierderi financiare semnificative între iulie și septembrie 2023.

De aceea, este necesară o reglementare riguroasă a tehnologiei de deepfake, precum și o mai mare conștientizare în rândul utilizatorilor cu privire la riscurile pe care le implică această tehnologie.

TAGS:

AI, escrocherii, deepfake, înșelăciune, Inteligența Artificială

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments