30 de români suspectați de frauda fiscală la achiziționarea mașinilor lux
Direcţia generală antifraudă a fiscului, din cadrul ANAF, efectuează verificări cu privire la tranzacţii cu autovehicule de lux achiziţionate din Uniunea Europeană. Cu cacatul timpului, s-au selectat într-o primă etapă 30 de persoane fizice care au achiziționat autovehicule în valoare totală de două milioane de euro, respectiv de valori mai mari de 50.000 de euro fiecare. Controalele au scos în evidență faptul că mai mult de 60% dintre achizițiile de autoturisme de lux s-au făcut, în realitate, pe teritoriul României, cu plata în numerar, deşi documentele indicau că mașinile ar fi fost cumpărate în străinătate.
Ca urmare a controalelor derulate, s-au dat 11 sancțiuni contravenționale la persoane care nu au respectat prevederile legale cu privire la disciplina financiară. De obicei, pentru nerespectarea acestor prevederi, se aplică sancțiuni financiare importante. Verificările au fost extinse și la persoanele interpuse sau beneficiarii de fapt ai autovehiculelor, fiind solicitate informații de la autoritățile fiscale din statele membre în care sunt rezidente entitățile înscrise pe documentele prezentate în vederea înmatriculării de către cumpărătorii din România.
Verificările vor continua, iar ANAF a selectat 200 de persoane fizice care au achiziționat autovehicule de valori semnificative pe teritoriul național, în numele unei entități externe. Recomandăriile oficiale insistă asupra faptului că plățile pentru achiționarea unui autovehicul nu înmatriculat din spațiul UE ar trebui efectuate prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii. În plus, se precizează că plăţile în numerar sunt permise doar în limita unui plafon de 10.000 lei pentru o persoană juridică și 50.000 lei între două persoane fizice.