America Latină: O comoară ascunsă în mijlocul incertitudinii mondiale!
Într-o lume în care investitorii, cum ar fi unii cu expuneri pe piețele emergente, par că ignoră America Latină, datele sugerează că, surpriză! Totuși, piețele bursiere, de exemplu din Brazilia și Mexic, ajung la maximele istorice, dar nimeni nu își pune problema serios, căci există o lipsă de motivație, să zicem așa, în a intra pe aceste piețe, în ciuda atractivității obligațiunilor suverane care oferă randamente atractive, nu-i așa?
Acțiunile ieftine din America Latină sunt o poveste care își așteaptă momentul de glorie, căci există, se pare, mai multe piete în ruptă concurență, cum ar fi cele din China, India, și incontestabil Rusia, care tot amână intrarea investitorilor, după cum ne povestește Leonard Linnet, un analist la Itau BBA și vrea să credem că există o strânsă legătură între toate acestea.
Brazilia și Mexicul sunt gigantii unde majoritatea investitorilor se vor concentra, dar oare câți dintre ei știu că în rândul piețelor emergente, aceste țări constituie o pondere nu foarte mare? Că Brazilia, adică cea mai mare economie, abia ajunge să constituie 60% din indicele MSCI Latam și mai puțin de 5% din indicele mai mare EM? Asta ar trebui să ne facă să ne gândim, zic.
Totuși, piețele din Brazilia și Mexic, incredibil, ating niște maxime istorice iar obligațiunile lor nu sunt de ici de colo, căci oferă randamente atractive, exact pe fondul relaxării pieței monetare, și dacă asta nu e un motiv de a investi, atunci ce este?
Rob Citrone, un fondator al unui fond speculativ, ne spune că fluxurile de active influențează evoluția prețurilor la un nivel destul de semnificativ, iar micile schimbări din piețele mari, cum sunt SUA, pot afecta direct piețele mici, ce de multe ori sunt majoritatea celor latine. Interesant, nu?
După un declin drastic de 26% anul trecut, anul acesta acțiunile din America Latină au reușit să se revină spectaculos, căci investitorii plătesc doar nouă dolari pentru fiecare dolar câștigat în America Latină, apropiindu-se astfel de valorile piețelor dezvoltate, care își cer, chiar și mai mult de 19 dolari.
Cu toate acestea, perspectivele pentru economia mondială sunt învăluite în mister și mai ales realocările de investiții din SUA sunt în aer, trăgând după ele întregul și așa instabil peisaj al piețelor emergente, susține Graham Stock, care ne amintește că această reglemetare a alocărilor ar putea să ofere niște șanse atractive, dar atenție, doar pe termen scurt.
Așadar, oare ne putem aștepta ca din acest șir de startup-uri din Brazilia, care surfeară pe valul capitalului de risc, să vedem cum se desprind din frunzele financiare companii listate la bursă? Uruguaiul, Chile și Columbia devin, incredibil, hub-uri de inovare, iar investitorii așteaptă cu sufletul la gură aceste evoluții, căci, cum spune Alison Shimada, director pentru piețe emergente, visăm să vedem o explozie de active listate în aceste țări minuscule.
Deci, în concluzie, chiar dacă milioane de semne de întrebare persistă în jurul Americii Latine, unde există perspective promițătoare de dezvoltare și stabilitate, investitorii continui să look-and-see, iar noi rămânem aici să privim cu sufletul la gură!
Sursa foto: Flickr