Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeSportAmbasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, neagă recuperarea Tezaurului României de la...

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, neagă recuperarea Tezaurului României de la Moscova

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, neagă recuperarea Tezaurului României de la Moscova

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a oferit recent declarații ample referitoare la disputa Tezaurului României aflat în prezent la Moscova. Diplomatul a șters orice speranță de recuperare a acestui patrimoniu național.

Tezaurul României – un subiect sensibil și controversat

De-a lungul anilor, subiectul Tezaurului României de la Moscova a rămas un subiect extrem de sensibil și controversat. Recent, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat inițierea unor demersuri în vederea recuperării acestuia.

Băncii Naționale a promis să organizeze mai multe evenimente și lobby-uri la nivel internațional pentru a demonstra drepturile depline ale României asupra depozitului său de aur evacuat în timpul Primului Război Mondial.

Însă, Moscova a răspuns prompt la acțiunile românești. Prin intermediul unui documentar realizat de televiziunea armatei ruse, Kremlinul a negat existența vreunui tezaur în custodia sa și a afirmat că România are datorii față de Rusia.

Răspunsul tranșant al ambasadorului Kuzmin

Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a confirmat în această săptămână poziția susținută de Kremlin. El a subliniat că Rusia nu are datorii față de România, ci dimpotrivă, a iertat România de datoriile pe care le avea.

Ambasadorul Kuzmin a denunțat eforturile României de a recupera tezaurul, comparând această problemă cu “scoaterea unei pisici moarte din naftalină”. Acest termen sugerează că problema tezaurului nu mai are valabilitate și ar trebui uitată și abandonată.

Un răspuns inspirat de Brejnev

Intr-o conferință de presă susținută recent, ambasadorul Valeri Kuzmin a adus în discuție o întâmplare din anii ’60, între Leonid Brejnev și Nicolae Ceaușescu. Brejnev i-ar fi spus lui Ceaușescu că România are o datorie mai mare față de Rusia și că tezaurul nu mai este relevant.

Valeri Kuzmin a reinterpretat aceste cuvinte și a declarat public că Rusia iartă România de această presupusă datorie și că nu poate fi acuzată de sabotarea relațiilor bilaterale cu România.

Diplomație pactată întreruptă

Ambasadorul Kuzmin a subliniat, de asemenea, eforturile sale de a organiza o ședință a Comisiei interguvernamentale româno-ruse, dar că nu a reușit în acest sens. Aceasta întrerupere a diplomației economice, tehnice și științifice a avut un impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Astfel, speranțele de soluționare a disputei privind Tezaurul României de la Moscova par să se estompeze. În timp ce România insistă asupra recuperării acestuia, Rusia neagă în mod categoric existența unui tezaur și susține existența unei presupuse datorii față de România.

În final, este de interes să urmărim evoluția acestei dispute și cum se vor implica cele două state în rezolvarea acestei situații delicate de patrimoniu național.

TAGS: Tezaurul României, Moscova, Rusia, Valeri Kuzmin, Băncii Naționale

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments