Friday, May 24, 2024
HomeActualitateAmânarea taxei pe lux pentru 5 luni: Anunțul surpriză al Ministrului Finanțelor,...

Amânarea taxei pe lux pentru 5 luni: Anunțul surpriză al Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș

Amânarea taxei pe lux pentru 5 luni: Anunțul surpriză al Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a luat prin surprindere opinia publică marți, 30 aprilie, când a anunţat amânarea termenului de aplicare a taxei pe lux cu 5 luni. Motivul invocat a fost că statul nu și-a pus la punct bazele de date informatice necesare pentru implementare. Ceea ce a stârnit curiozitatea a fost modificarea procentului impozitului, de la 0,3% la 0,5%, o noutate absolută în peisajul fiscal românesc.

Marcel Boloş a detaliat decizia luată: „Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, al căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie. Am amânat și s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”, a explicat el la finalul şedinţei Executivului.

Impozitul de 0,5% este destinat clădirilor evaluate la peste 2,5 milioane lei și mijloacelor de transport cu o valoare ce depășește 375.000 lei. Acest avans fiscal a fost extins până pe data de 30 septembrie 2024, pentru a oferi autorităților timpul necesar pentru implementare.

Boloș a subliniat importanța sistemului informatic pentru colectarea corectă a impozitului pe lux, menționând că informațiile necesare, cum ar fi valoarea impozabilă a clădirii, nu sunt mereu la îndemâna contribuabililor. Acest program este esențial pentru a asigura o gestionare eficientă a veniturilor obținute din această nouă formă de impozitare, iar primele încasări sunt așteptate pe 30 septembrie.

Pe lângă această măsură, ANAF a introdus la începutul anului o declarație fiscală suplimentară, care privește impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Proprietarii de clădiri evaluată la peste 2,5 milioane lei și de mașini cu o valoare ce depășește 375.000 lei se regăsesc acum în rândul contribuabililor ce trebuie să prezinte o declarație specifică.

Inițial, impozitul era setat la 0,3% pentru proprietățile evaluate la peste 2,5 milioane lei și mașinile cu o valoare ce depășise 375.000 lei. Cu toate acestea, ministrul Boloș a dezvăluit o surpriză la conferința de presă, anunțând că procentul a fost majorat la 0,5%. Detaliile exacte ale acestei schimbări încă nu au fost clarificate de către Boloș, în ciuda solicitărilor venite din partea presei.

TAGS:

ministru finante, taxa pe lux, impozit, dezvoltare fiscala, noutati fiscale
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments