Thursday, May 23, 2024
HomeSportAmânare a taxării marilor averi până la 30 septembrie - Decizia Ministrului...

Amânare a taxării marilor averi până la 30 septembrie – Decizia Ministrului Finanțelor

Amânare a taxării marilor averi până la 30 septembrie – Decizia Ministrului Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat cu ocazia ședinței de Guvern că termenul limită pentru taxarea marilor averi și proprietăți a fost amânat până la data de 30 septembrie. Acest lucru vine în contextul în care anterior termenul era stabilit pentru 30 aprilie. Motivația pe care a oferit-o Boloș pentru această amânare se leagă de sistemul informațional referitor la marile proprietăți.

Măsura este justificată de necesitatea de informare corectă

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat la finalul ședinței de Guvern că amânarea termenului de taxare vizează permiterea accesului la informații precise privind valoarea impozabilă a clădirilor și a averilor deținute. Acest aspect este esențial pentru asigurarea unui proces corect de impozitare și evidențiere a marilor proprietăți.

“Decizia de a amâna termenul de taxare pentru marile proprietăți și averi vine în contextul în care este crucial ca sistemul informațional să ofere acces facil la datele relevante pentru stabilirea valorii impozabile a clădirilor” , a subliniat Boloș în discursul său de după ședința de Guvern.

Impozitul de 0,5% cu termenul expirat la 30 aprilie

Marcel Boloș a reamintit importanța plății impozitului de 0,5% pentru clădirile evaluate la peste 2,5 milioane de lei, impozit ce trebuia achitat până la data de 30 aprilie. Aceeași cotă se aplică și vehiculelor cu o valoare de peste 375.000 de lei, conform clarificărilor ministrului. Prin amânarea termenului la 30 septembrie, se oferă timp necesar pentru a asigura corecta evaluare a acestor averi.

“Este crucial de reținut că pentru clădirile evaluate la suma de peste 2,5 milioane de lei și pentru vehiculele cu o valoare de peste 375.000 de lei, impozitul de 0,5% avea termenul de scadență la 30 aprilie. În acest context, amânarea este justificată pentru a asigura accesul la informațiile esențiale referitoare la aceste categorii de averi și pentru a consolida sistemul informatic necesar acestui tip de impozit” , a adăugat Boloș.

Marcel Boloș: Evaluarea sumelor încasate rămâne o necunoscută

Ministrul Finanțelor a fost întrebat de presă de ce s-a decis amânarea taxării și cât s-a colectat până în prezent. În replica sa, Boloș a subliniat complexitatea procesului de impunere, explicând nevoia de informații precise privind valoarea impozabilă a clădirilor și vehiculelor. Acest aspect esențial necesită o colaborare eficientă cu autoritățile locale și centrale pentru a identifica corect sumele de plată.

“Impozitul pe lux, așa cum a fost denumit, necesită acces la detalii care nu sunt la îndemâna contribuabilului: valoarea impozabilă a clădirii. Valorile de peste 2,5 milioane de lei pentru clădiri și de 375.000 de lei pentru autovehicule sunt criterii importante. Pentru a emite noile decizii de impunere și a colecta sumele corespunzătoare, avem nevoie de o colaborare eficientă între nivelurile locale și centrale ale administrației fiscale. Prin urmare, estimările actualizate privind sumele colectate rămân incerte” , a subliniat Boloș.

 

TAGS:

Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, taxare, avere, impozit, sistem informațional

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments