Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeExterneAlertă NATO: Rusia ar putea lansa rachete pentru a lovi infrastructura europeană...

Alertă NATO: Rusia ar putea lansa rachete pentru a lovi infrastructura europeană din spatele liniilor frontului

Alertă NATO: Rusia ar putea lansa rachete pentru a lovi infrastructura europeană din spatele liniilor frontului

  • La aproape doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, NATO și statele membre sunt îngrijorate de posibilitatea ca Moscova să lanseze rachete pentru a lovi adânc în spatele liniilor frontului
  • Scenariul de atac ar viza infrastructura civilă și militară necesară pentru a susține efortul de război
  • Analiștii susțin că Rusia ar putea cauta să elimine fabrici de muniții, centre de comandă, centrale electrice, poduri și căi ferate pentru a slăbi capacitatea de răspuns a NATO
  • Oficialii NATO se tem că, în viitor, Rusia ar putea lansa o ofensivă împotriva teritoriului alianței

La aproape doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, generali din mai multe state membre NATO sunt îngrijorați că Moscova ar putea lansa rachete pentru a lovi adânc în spatele liniilor frontului, în încercarea de a elimina infrastructura civilă și militară necesară pentru a susține efortul de război. Scenariul ar viza fabrici de muniții, centre de comandă, centrale electrice, poduri și căi ferate, iar obiectivul ar fi slăbirea capacitatății de răspuns a alianței.

Deși Rusia este acum cu ochii pe Ucraina, oficialii alianței se tem că lucrurile se vor schimba în viitor, iar NATO ar avea trei ani la dispoziție pentru a-și consolida apărarea împotriva unei posibile ofensive rusești ce ar viza teritoriul alianței. Aceasta ar însemna că statele membre vor trebui să-și monitorizeze și să-și îmbunătățească infrastructura militară și de apărare. Analiștii susțin că Rusia ar putea cauta să elimine fabrici de muniții, centre de comandă, centrale electrice, poduri și căi ferate pentru a slăbi capacitatea de răspuns a NATO.

Generalul-locotenent Alexander Sollfrank, comandantul centrului logistic militar al NATO din sud-vestul Germaniei, a îndemnat, de asemenea, aliații să se ocupe de „birocrația” care îngreunează deplasarea trupelor și a echipamentelor și care împiedică utilizarea armelor și a altor echipamente de către alte țări în cazul unei crize majore. Este nevoie de o mai bună coordonare și flexibilitate pentru a asigura o mai rapidă și eficientă mișcare a trupelor și echipamentelor militare în caz de nevoie.

O problemă semnificativă în cazul unei posibile ofensive sunt reglementările care restricționează schimbul și transportul de echipament militar, nu numai între țările membre NATO, ci și între diferite părți ale Germaniei, notează presa. Exercițiile transfrontaliere implică frecvent cantități amețitoare de documente care ar costa timp critic în cazul unei crize militare. Analiștii subliniază importanța cooperării între statele membre NATO și eliminarea acestor obstacole birocratice pentru o mai eficientă apărare colectivă.

De câțiva ani, liderii din cadrul NATO speră să creeze un echivalent militar al spațiului Schengen, care permite transfer fără vize între statele participante. În prezent se poartă discuții privind crearea unor „coridoare militare” în Europa, iar rezultatele ar putea fi anunțate înainte de următorul summit al NATO, care va avea loc în iulie la Washington. Aceste coridoare ar facilita deplasarea rapidă și facilă a trupelor și echipamentelor militare între statele membre, fără a fi nevoie de multă birocrație și neclarități.

Germania va fi probabil desemnată drept „placă turnantă” centrală pentru liniile de întărire și realimentare ale trupelor NATO în Europa, susțin generalii. Astfel, se va pune un accent sporit pe consolidarea infrastructurii militare din această țară și modernizarea capacităților de transport și logistică. Este nevoie de eforturi comune ale statelor membre pentru a asigura o infrastructură adecvată și capabilă de a face față unei eventuale ofensive rusești.

La fel ca și în războiul din Ucraina, posibilele ținte ale ofensivei ruse în Europa pot fi fabrici de muniții și centre de comandă, dar și centrale electrice, poduri și căi ferate. Rusia se poate folosi de rachete și drone pentru a ataca aceste obiective și a slăbi infrastructura alianței. „Dacă comparăm războiul și operațiunile de acum zece ani sau de acum cinci ani, atunci ne dăm seama că trebuie să acceptăm că și zonele din spate vor fi puternic atacate”, a declarat Sollfrank la sediul Comandamentului comun de sprijin și abilitare al NATO (JSEC) din orașul Ulm, situat în sudul Germaniei.

Generalul spune că NATO trebuie să presupună că Rusia „va folosi întregul spectru de forțe”, enumerând inclusiv rachetele și dronele. Este necesară o pregătire adecvată și o dezvoltare a capacităților militare pentru a face față acestui scenariu de amenințare. Statele membre ar trebui să colaboreze mai strâns și să investească în tehnologie de vârf pentru a-și spori capacitatea de apărare.

TAGS: Rusia, NATO, Ucraina, ofensiva ruseasca, infrastructura, apărare colectivă

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments