Tuesday, July 23, 2024
HomeActualitateAlertă mondială: Cea mai recentă analiză arată că inactivitatea fizică amenință să...

Alertă mondială: Cea mai recentă analiză arată că inactivitatea fizică amenință să afecteze 35% din populația globală până în 2030

Alertă mondială: Cea mai recentă analiză arată că inactivitatea fizică amenință să afecteze 35% din populația globală până în 2030

Un nou raport îngrijorător a dezvăluit că aproape o treime din adulții din întreaga lume nu respectă recomandările pentru activitatea fizică în 2022, ceea ce reprezintă aproximativ 1,8 miliarde de persoane. Conform constatărilor recente, se observă o creștere alarmantă a nivelului de inactivitate fizică în rândul adulților, estimându-se că acesta a crescut cu aproximativ 5% în perioada 2010-2022.

Deși Organizația Mondială a Sănătății a stabilit recomandările privind activitatea fizică, conform cărora adulții ar trebui să practice 150 de minute de activitate de intensitate medie sau 75 de minute de activitate de intensitate ridicată pe săptămână, datele actuale arată o tendință îngrijorătoare. Inactivitatea fizică poate expune adulții unui risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, demență și anumite tipuri de cancer, cum ar fi cele de sân și de colon.

Studiul, care a fost realizat de către cercetători de la OMS și publicat în revista The Lancet Global Health, subliniază persistența disparităților în ceea ce privește inactivitatea fizică în funcție de gen și vârstă. Conform constatărilor, inactivitatea fizică este mai răspândită printre femei la nivel global decât printre bărbați, cu rate de inactivitate de 34% față de 29%. De asemenea, se constată că persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt mai puțin active comparativ cu grupurile mai tinere.

Cu toate că există câteva țări care au făcut progrese semnificative în reducerea inactivității fizice în populație și par să fie pe drumul cel bun pentru atingerea obiectivelor globale până în 2030, Organizația Mondială a Sănătății subliniază necesitatea consolidării eforturilor la nivel mondial pentru a promova activitatea fizică. Printre măsurile propuse se numără implicarea în sporturi de bază și comunitare, promovarea recreerii active și a modalităților alternative de transport, cum ar fi mersul pe jos, cu bicicleta sau utilizarea transportului public.

Concluzii și Recomandări În Luarea de Măsuri

 • Este esențială conștientizarea riscurilor asociate inactivității fizice crescute pentru sănătatea cardiovasculară și generală a adulților din întreaga lume.
 • Trebuie acordată o atenție deosebită reducerii discrepanțelor de gen și vârstă în ceea ce privește activitatea fizică, astfel încât să se creeze un mediu propice pentru implicarea activă a tuturor categoriilor de populație.
 • Implementarea politicilor eficiente și a măsurilor concrete pentru promovarea activității fizice este vitală pentru atingerea obiectivelor globale de sănătate până în 2030.

Acțiuni Urgente Pentru Combatarea Inactivității Fizice

 1. Intensificarea campaniilor de conștientizare a beneficiilor activității fizice regulate și a riscurilor asociate inactivității asupra sănătății.
 2. Crearea unor programe de sport și de recreere accesibile și atractive pentru toate categoriile de populație, inclusiv femei și persoane în vârstă.
 3. Promovarea transportului activ și a unor modalități de deplasare sustenabile, care să încurajeze o viață activă și să reducă dependența de mijloacele de transport pasive.

Masuri Individuale Pentru Promovarea Activității Fizice

 • Realizarea unor activități fizice regulate în funcție de preferințele individuale și posibilitățile de timp disponibile.
 • Adoptarea unei atitudini proactive în ceea ce privește sănătatea personală, conștientizarea beneficiilor pe termen lung ale activității fizice și impactul acesteia asupra calității vieții.
 • Implicarea în activități recreative și sportive în cadrul comunității locale pentru a promova un stil de viață sănătos și activ.

Orientări Pentru O Viata Mai Activă Si Sănătoasă:

 1. Setați-vă obiective realiste de activitate fizică și stabiliți un program echilibrat și adaptat nevoilor personale.
 2. Implicați-vă într-o varietate de activități fizice pentru a menține motivația și a evita monotonia.
 3. Stabiliți priorități sănătoase și faceți timp pentru activități fizice în cadrul rutinei zilnice, considerându-le o investiție în sănătatea personală și bunăstarea generală.

TAGS:

inactivitate fizica, sport, sanatate, OMS
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General