Tuesday, July 23, 2024
HomeActualitateAlertă meteo: Cod portocaliu de caniculă în toată țara

Alertă meteo: Cod portocaliu de caniculă în toată țara

Alertă meteo: Cod portocaliu de caniculă în toată țara

Un cod portocaliu de caniculă afectează miercuri aproape toată România, aducând cu sine un val de căldură extremă și disconfort termic intens.

Conform informațiilor meteorologice, temperaturile maxime vor atinge valori cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va fi ridicat, amplificând efectul de caniculă în unele regiuni.

Specialiștii avertizează că județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și municipiul București se află sub impactul direct al acestui fenomen meteorologic, unde se vor înregistra temperaturi de până la 39 de grade Celsius. Disconfortul termic va atinge cote ridicate, iar populația este îndemnată să ia măsuri de precauție pentru protecția împotriva efectelor negative ale caniculei.

Cu toate că temperaturile minime nu vor scădea sub 20 de grade Celsius, valul de căldură se va menține persistent în toată țara și în următoarele zile, creând condiții neobișnuite pentru această perioadă a anului.

 • Efecte ale caniculei:

Canicula poate avea consecințe serioase asupra sănătății populației, cum ar fi epuizarea fizică, insolarea sau alte afecțiuni termice. Persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii și bolnavii cronici, sunt expuse unui risc crescut în condiții de căldură extremă.

 • Măsuri de protecție recomandate:

Pentru a face față temperaturilor ridicate și a preveni eventualele probleme de sănătate asociate caniculei, specialiștii recomandă populației să consume lichide în cantități suficiente, să evite expunerea la soare în intervalul orar 11:00 – 16:00 și să păstreze casele cât mai răcoroase posibil.

Cum ne protejăm în perioadele de caniculă?

 • 1. Hidratare corectă: Este esențial să consumi apă sau lichide neîndulcite regulat pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
 • 2. Evitarea expunerii directe la soare: În intervalul 11:00 – 16:00, este recomandat să rămâi în interior sau să stai în zone umbrite pentru a evita arsurile solare.
 • 3. Purtați haine lejere și un pălării de soare: Aceste echipamente vă vor proteja pielea împotriva razelor ultraviolete nocive.
 • 4. Folosiți ventilație și aer condiționat: În casă, asigurați-vă că aveți acces la un sistem de răcire pentru a menține temperatura interioară la un nivel confortabil.

În contextul evoluției condițiilor meteorologice, este important ca populația să fie bine informată și să adopte măsuri preventive pentru a minimiza impactul caniculei asupra sănătății și confortului personal.

Cum reacționează organismul la temperaturile ridicate?

 • Epuizarea fizică: Căldura excesivă poate duce la oboseală accentuată și pierderi de energie, afectând capacitatea de concentrare și performanța fizică.
 • Insolarea: Expunerea prelungită la soare fără protecție poate duce la arsuri solare severe și alte complicații dermatologice.
 • Dezvoltarea afecțiunilor termice: Se pot declanșa diverse boli asociate cu temperaturile extreme, cum ar fi insolația sau febra de vară.

În concluzie, canicula reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice, iar atenția și precauția sporite sunt recomandate pe durata emiterii avertismentelor meteorologice de acest gen.

Cum să recunoaștem simptomele unui posibile afecțiuni legate de căldură?

 • Cefalee intensă și amețeli
 • Tahicardie și transpirație excesivă
 • Tensiune arterială crescută
 • Stare de somnolență și letargie
 • Greață și stare de disconfort abdominal

Taguri:

caniculă, cod portocaliu, val de căldură, avertizare meteorologică

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General