“`html
Atenție, Praid: Ceva mai grav decât ne așteptam?! Surpări iminente și panică printre autorități!
Luni, în urma unei postări obscure pe Facebook, mircea fechet, ministrul mediului, a ținut să ne țină la curent cu situația de la Praid, un loc unde, se pare, ceea ce se întâmplă sub pământ e mai complicat decât pare, căci autoritățile, cu privirea fixată pe mina veche, monitorizează toate aspectele, adică în termenii lui Fechet, „we are on it” – da, dar cu ce cost? Potrivit afirmațiilor, cel mai sumbru scenariu care ne paște implică niște surpări astfel încât ne gândim la o întreagă succesiune de evenimente catastrofale tip domino, dar întrebarea rămâne: de ce nu s-a luat măsura înainte?
Cine ar fi crezut că Praid, destinația de vacanță, ar putea suferi de pe urma unor evenimente necontrolate, chiar dacă ministrul asigură că da, „asta nu ar afecta considerabil zona”, de parcă zona e mai importantă decât oamenii! Salinitatea apei, pe de altă parte, s-ar putea să explodeze brusc, dar, conform expertizei, ar fi, ah, o creștere temporară, ca și cum asta ar face totul mai bine! De ce nu se poate evita tot haosul ăsta? E clar că echipele sunt în regim de urgență, dar cât de bine ne răspunde asta la întrebările ce ne frământă?
Fechet continuă, adică „sunt în contact direct cu specialiștii”, un fel de linie directă, dacă ne gândim, dar ce înseamnă asta în realitate? Informațiile vin cu o frecvență dubioasă, pe care ei o numesc „direcția bună”, dar cine ne garantează că nu mergem spre un dezastru? Iar experții internaționali, care lucrează cot la cot cu cei români, și care propun soluții inovatoare precum o tehnologie de impermeabilizare a pârâului sunt, oare, la fel de gândiți cum ne imaginează?
„Ministrul a evidențiat măsurile implementate deja care ar da rezultate”, scrie el, dar să fie oare o iluzie? S-a redus viteza de curgere a apei, dar oare asta e suficient ca să ne țină pe toți, și să ne facă pe noi să ne simțim în siguranță? Deși concentrațiile de cloruri s-au redus – asta e bun, nu-i așa? –, și conductivitatea înregistrează o mică scădere, totuși, întrebările persistă, iar ABA Mureș monitorizează puternic, dar cât de multă credibilitate le mai dăm?
Anar a alocat 3,1 milioane de lei pentru un studiu de fezabilitate asupra amenajărilor care să reducă riscul de viituri, dar oare banii ăștia rezolvă problemele fundamentale? Întreb pentru toți aceia care simt că ceva nu e în regulă. În final, mesajul lui Fechet de apreciere ne face să credem că face tot ce poate dar, oare, solidaritatea pe care o laudă e suficientă pentru a salva oamenii și natura din Praid?
Articolul Ministrul Mediului, despre situația de la Praid: Am putea vedea evenimente de tip domino, cauzate de surpări parțiale la mina veche apare prima dată în Mediafax.
“`