Tuesday, April 16, 2024
HomeSportAlertă în Arad: Porci morți de pestă găsiți îngropați la marginea unui...

Alertă în Arad: Porci morți de pestă găsiți îngropați la marginea unui drum din Nădlac

Alertă în Arad: Porci morți de pestă găsiți îngropați la marginea unui drum din Nădlac

Mai multe cadavre de porci au fost descoperite îngropate la marginea unui drum din Nădlac, județul Arad. Locuitorii au sesizat Garda de Mediu, iar echipele au ajuns la fața locului pentru a investiga situația.

Descoperire șocantă: Porci infectați îngropați într-un șanț de colectare apă pluvială

În total, au fost găsite 12 cadavre de porci care erau îngropați în trei locuri diferite, în șanțul de colectare a apei pluviale. Garda de Mediu Arad a reacționat prompt și a depus o plângere penală în acest caz. De asemenea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a prelevat probe pentru investigații ulterioare.

Ulterior, s-a confirmat că porcii erau infectați cu temutul virus al pestei porcine și că acesta a fost cauza morții lor. Directorul DSVSA Arad, Marcel Roșu, a confirmat informațiile marți, conform surselor oficiale.

Posibilul vinovat: Proprietarul fermei ar fi îngropat animalele pentru a ascunde boala

Surse oficiale au declarat că există suspiciuni că proprietarul fermei ar fi responsabil pentru îngroparea cadavrelor, dorind astfel să ascundă apariția bolii. O anchetă a fost deschisă pentru a clarifica această situație, iar în cazul confirmării acuzațiilor, individul ar putea fi tras la răspundere conform legii.

Se pare că infracțiunea pe care ar putea fi suspectat este zădărnicirea combaterii bolilor, dat fiind că analizele de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane în animalele găsite. Autoritățile competente vor desfășura investigații pentru a stabili eventualele conexiuni dintre aceste cazuri și alte focare identificate recent.

Antecedente îngrijorătoare: Focare de pestă porcină deja confirmate în zonă

Menționăm că zona Nădlac a fost deja afectată de două focare de pestă porcină. Primele cazuri au constat în șapte porci infectați, iar al doilea focar a implicat 333 de animale infectate, din care au fost sacrificate 340 până în acest moment.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a luat măsuri imediate prin instituirea unui perimetru de protecție în Nădlac în februarie. De asemenea, mai multe localități din apropiere sunt sub supraveghere strictă pentru a preveni extinderea bolii. Printre acestea se numără Șeitin din Arad, Igriș și Saravale din Timiș, precum și localități din Ungaria, inclusiv Bokeny și Csanadpalota.

Informațiile oficiale:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments