Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateAlegerile generale din Indonezia: provocări și perspective

Alegerile generale din Indonezia: provocări și perspective

Alegerile generale din Indonezia: provocări și perspective

Indonezia, cea mai mare democrație din Asia de Sud-Est și a patra cea mai populată țară din lume, se pregătește să organizeze alegeri generale. Cu toate acestea, există provocări legate de calitatea democrației și libertățile civile în contextul politicii tumultoase din regiune.

Peste 205 de milioane de cetățeni indonezieni au început procesul de votare pentru a-și alege președintele. Actualul ministru al apărării, Prabowo Subianto, cu un trecut militar controversat, este favoritul pentru a-i succeda lui Joko Widodo, care a rămas la putere timp de un deceniu. Cu toate acuzele de încălcări ale drepturilor omului în trecutul său, Subianto pare să fie în avantaj și ar putea obține victoria încă din primul tur.

Pe baza ultimelor sondaje, Subianto conduce cu un procent de aproximativ 52% din intențiile de vot, depășindu-i cu mult pe Anies Baswedan, fost guvernator de Jakarta, și Ganjar Pranowo, fostul guvernator al provinciei Java Centrală, ambii aflați pe locul doi în clasament. Cu toate acestea, dacă niciunul dintre cei trei candidați nu obține majoritatea, se va organiza un al doilea tur de scrutin în luna iunie.

Desfășurate într-un arhipelag întins pe 5000 de kilometri și care cuprinde trei fusuri orare, cele 800.000 de secții de votare vor rămâne deschise doar șase ore, până la ora 13:00 (06:00 GMT). Alegătorii trebuie să aleagă nu doar președintele țării, ci și 580 de deputați și 20.000 de reprezentanți regionali și locali, ceea ce face din acest scrutin una dintre cele mai ample și complexe alegeri organizate într-o singură zi.

Candidat pentru a treia oară, Prabowo Subianto a dezvoltat o retorică naționalistă și populistă și și-a asumat angajamentul de a continua politica președintelui în exercițiu, Joko Widodo, supranumit Jokowi. Există suspiciuni că Jokowi a folosit resursele statului pentru a încerca să influențeze alegerile în favoarea ministrului său, ceea ce a alimentat și mai mult tensiunile și adversitățile dintre candidați.

Alegerile generale din Indonezia nu sunt singurele evenimente importante din acest an. În lumea întreagă, mai multe țări se pregătesc să organizeze alegeri cu implicații semnificative pentru politica internă și pentru relațiile internaționale. Statele Unite vor avea alegeri prezidențiale, India va organiza alegeri generale care pot influența creșterea economică regională, Pakistanul se confruntă cu alegeri într-un context politic și economic tensionat, în timp ce în Iran se vor organiza alegeri parlamentare cu implicații pe termen lung asupra relațiilor cu Statele Unite.

În America Latină și în Africa, mai multe țări, printre care El Salvador, Panama, Republica Dominicană, Uruguay și Mexic, se pregătesc să organizeze alegeri. Acestea vor determina direcția politică regională și vor influența relațiile cu Statele Unite și cooperarea internațională în următorii ani.

Surse:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments