Monday, June 24, 2024
HomeExterneAlegeri prezidențiale în Rusia: Patru candidați concurează pentru funcția supremă a țării

Alegeri prezidențiale în Rusia: Patru candidați concurează pentru funcția supremă a țării

Alegeri prezidențiale în Rusia: Patru candidați concurează pentru funcția supremă a țării

Comisia Electorală Centrală din Federația Rusă a finalizat înregistrarea candidaților pentru alegerile prezidențiale din martie. Campania electorală va începe pe 17 februarie, cu 28 de zile înaintea scrutinului, conform legii electorale. Cu toate acestea, timpul gratuit de antenă va putea fi folosit abia din 19 februarie.

În conformitate cu tragerea la sorți pentru distribuirea timpilor de antenă, candidații vor putea folosi gratuit timp de antenă pe cinci posturi de televiziune federale și trei posturi de radio începând de luni, 19 februarie. Cei patru candidați care vor concura pentru funcția supremă în Rusia sunt vicepreședintele Dumei Vladislav Davankov (Partidul Oameni Noi), Vladimir Putin (independent), Leonid Sluțki (Partidul Liberal Democrat din Rusia, sau LDPR) și Nikolai Haritonov (Partidul Comunist al Federației Ruse, KPRF). Aceasta va fi ordinea în care vor apărea pe buletinele de vot.

Înregistrarea a avut loc în condiții stricte și au existat două candidaturi respinse. Serghei Malinkovici, din partea Partidului Comuniștilor din Rusia (KR), și Boris Nadejdin, din partea Partidului Platforma Civică, nu s-au calificat din cauza unui procent ridicat de semnături nevalabile depuse în sprijinul acestora. Alți doi candidați nu au obținut dreptul de a candida deoarece nu au reușit să strângă numărul necesar de semnături și nu aveau anumite documente.

Alegerile prezidențiale din Rusia se vor desfășura pe parcursul a trei zile – 15, 16 și 17 martie, fiind primele alegeri de trei zile pentru alegerea președintelui Rusiei. Campania electorală trebuie să se încheie până la 15 martie 2024, ora locală 00:00, adică înainte de prima zi de votare. Legislația electorală din Rusia interzice campania electorală în zilele de votare.

La ultimele alegeri prezidențiale din Rusia, în 2018, opt candidați s-au aflat pe buletinul de vot. Ultima dată când au fost doar patru candidați în cursă a fost în 2008, cu Dmitri Medvedev (partidul de guvernământ Rusia Unită), Gennadi Ziuganov (KPRF), Vladimir Jirinovski (care a condus anterior LDPR) și Andrei Bogdanov (independent). În anul 2000, numărul maxim de candidați prezidențiali a fost înregistrat – unsprezece.

Sediul de campanie al lui Vladimir Putin a informat Comisia Electorală Centrală (CEC) că președintele, care candidează pentru un nou mandat, al cincilea, nu va participa la nicio dezbatere în această campanie electorală. Secretarul său de presă, Dmitri Peskov, a afirmat că președintele apare în mass-media în fiecare zi cu comentarii despre toate aspectele vieții țării. “Putin este șeful de stat în exercițiu și are un program prezidențial foarte încărcat”, a declarat Peskov.

Numărul total de alegători ruși stabilit la data de 1 ianuarie 2024 este de 112.309.947 de persoane care vor vota în Rusia, 1.890.863 de persoane care vor vota în străinătate și 11.924 de persoane care vor merge la urne pe teritoriul orașului Baikonur din Kazahstan, se arată într-un comunicat oficial al CEC din 2 februarie. Aceste date includ și alegătorii din Donbas și Novorossia aflate în Ucraina.

Ministerul rus de Externe va lua toate măsurile necesare pentru a simplifica procesul de votare în străinătate. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat în Duma de Stat că vor fi făcute toate demersurile pentru ca cetățenii ruși din afara țării să poată vota în mod eficient.

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, a anunțat că Guvernul moldovean a dat permisiunea de a organiza votul la alegerile prezidențiale din Rusia de luna viitoare doar în incinta ambasadei ruse. Acesta a adăugat că deschiderea secțiilor de votare în Transnistria este inacceptabilă conform comunicatelor oficiale emise de Ministerul moldovean de Externe.

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General